Piros dudorok az ujjcsuklókon

Szinte mindent használsz a kezedben, így feltétlenül észre fogod venni, hogy vörös dudorok keletkeznek az ujjakon. Sok körülmény okozhat dudorokat az ujjain, egyesek teljesen ártalmatlanok, míg mások súlyosak és orvosi ellátást igényelnek. Ha nincs nyilvánvaló oka a dudorok, mint például a hibás harapás vagy sérülés, vagy ha a dudorok nem mennek el, keresse fel orvosát, hogy megtudja, mi okozza őket.

dermatomyositis

A dermatomyositis izombetegség, amely krónikus izomgyulladást és gyengeséget okoz. A bőrkiütés a betegség aláírási jele, a kiütés általában az izomtünetek előtt jelentkezik. A bőrkiütés lila vagy piros, és leggyakrabban a csuklón, a szemhéjakon, térdén vagy lábujjakon jelenik meg, bár ez megjelenhet a hátán, arcán, nyakán, mellkasán vagy felső vállán. A fény gyakran előidézi a kiütés vagy izomtüneteket. Nincs dermatomyositis gyógymód, de van olyan kezelési lehetősége, mint a kortikoszteroid gyógyszerek, a hőterápia, a fizikoterápia, a segédeszközök és a pihenés – az orvos által választott kezelés az Ön tüneteinek típusától és súlyosságától függ.

Granuloma Annulare

A granuloma annulare olyan rendellenesség, amely a bőrön, különösen a kezein, lábain, könyökén vagy térdén, dudorokat vagy gyűrű alakú sérüléseket okoz. A dudorok vörös, lila, bőrszínű vagy gyöngyházfehér, és néha viszketnek. A legtöbb granuloma annulare dudor önmagában eltűnik néhány hónap után. Senki sem tudja, mi okozza a granuloma annulare-ot, és a kezelés nem szükséges, hacsak nincs olyan súlyos esete, amely kozmetikai problémákat okoz. Ha ez a helyzet, a bőrgyógyász szteroidokkal vagy más gyógyszerekkel vagy ultraibolya fénykel kezel.

Rheumatoid arthritis

A reumatoid arthritis vagy az RA egy autoimmun rendellenesség, amely a szervezet immunrendszerét támadja az ízületek bélésének. Az RA kétszer olyan gyakori a nőknél, mint a férfiaknál, és rendszerint 40 és 60 év közötti sztrájkol, bár bármely korban előfordulhat. Az orvosok nem tudják, hogy mi okozza a betegséget, de a génjei érzékenyebbé teszik Önt. Az RA gyakran okoz egész testet tüneteket, mint a láz és a fáradtság, de a legtöbb RA károsodás az ízületeidben, különösen a kezedben és a lábadban van. Az RA elpusztítja a porcokat és a csontokat az ízületekben, és lazítja meg a csontokat tartó kötszereket. Ha RA-val rendelkezik, körülbelül 25 százalék esély van arra, hogy rheumatoid csomókat – rózsaszín vagy vöröses dudorokat alakít ki az érintett ízületeken, amelyek szilárdak, mozgathatók és nem fájdalmasak. Az orvosok nem tudják, hogy mi okozza ezeket a dudorokat, de gyakran súlyos RA-esetet jeleznek, amely agresszív kezelést igényel.

Lichen Planus

A Lichen planus olyan gyulladásos betegség, amely a purplish-red flat-topped dudorok kiütését okozza, amelyek gyakran nagyon viszketőek. A kiütés megjelenik a bőrön, beleértve az ujjakat, de különösen a csuklóit és a bokait. A legtöbb dermatológus úgy véli, hogy a lichen planus autoimmun betegség, nem fertőző. A szájába juttathatja a lichen planus-ot, vagy kialakíthatja a körmeit. A bőrgyógyász meg fogja mondani, hogy van-e lichen planus, és olyan kezelést ír elő, mint a helyi kortikoszteroidkrém, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek vagy az ultraibolya fénykezelés, a tünetei súlyosságától függően.

Köszvény

A köszvény egy olyan típusú ízületi gyulladás, amelyet a túl sok húgysav okoz a vérben. Tudja, hogy a húgysav több évig, amíg bármilyen tünet, végül a húgysav kristályokat képez az ízületek és okoz egy akut támadás. A köszvény akut támadása befolyásolja a nagy lábujj, kéz, láb, térd, csukló vagy boka ízületeit. A támadások rendkívül fájdalmasak, és az érintett ízületek dagadnak és pirosak. Tophi a mononátrium urát kristályok csomós tömege, amelyet évek óta krónikus köszvény okoz. Ezek a dudorok valószínűleg megjelennek az ujjízületeken, csuklón, kézen, könyökön vagy az Achilles-ínen. A Tophi olyan szövődményeket okoz, mint a fájdalom, az idegek összenyomódása, például a carpal tunnel-szindróma, a deformitás és a lágyrészek vagy ízületek károsodása. Ha van tophija, orvosa valószínűleg gyógyszereket ír le a húgysavszint csökkentésére.