Milyen korban leginkább nehéz elviselni a szülei válását?

Bár a válás pusztító hatással lehet a gyermekre minden életkorban, talán a legnehezebb idő egy gyermek életében, ha ilyen szétválasztást tapasztal, a 2. és 4. életkor között van, amikor szülei a világ középpontjában állnak. A környezet stabilitásának bármilyen változása ebben a szakaszban olyan hatásokat hozhat létre, amelyek érezhetőek lehetnek az életben.

Babák – Csecsemők 18 hónapig

Még egy baba is tudja, ha valami nincs rendben otthon, még akkor is, ha szavakkal nem tudja kifejezni. A Greater San Marcos Ifjúsági Tanács honlapján a váló szülők gyermekei idegesek lehetnek, különösen az idegenek körül. A baba könnyen ingerlékezhető és gyakoribb kitörésekkel jár. Emellett ritkábban is eszik vagy szoptat, ha nem teljesen elveszíti étvágyát.

Kisgyermekek és óvodások

18 hónapos és 3 éves kor között a gyermek fő köteléke a szüleivel van. Bármely változás ebben a stabilitásban érzelmi válsághoz vezethet. A kisgyermek jól tudja, hogy apa vagy anya hiányzik, és a legteljesebb mértékben hiányzik a hiányzó szülő. Ezenkívül a 2 vagy 3 évesek valószínűleg úgy érzik magukra a felelősséget a felbomlásért, ha azt gondolják, csak ha jobb volt a viselkedése, akkor a hiányzó szülő sohasem távozott volna. Rémálmok is lehetnek ebben a korban is. Amint a gyermek eléri a 4-5 éveseket, azonban az ő figyelmét arra készteti, hogy hogyan kezelje az elválasztást attól, hogy hogyan figyeli a szüleit, hogy megbirkózzanak vele.

Általános iskolai kor

A szakértői csoportok a fejlődés ezen szakaszában fokozatosan pótolják a szülőket, mint a gyermek életének központját. Az otthoni élet azonban még mindig fontos a 6-11 évesek számára. Ezekben az években a gyermek érzi magát a felhagyás érzésének, és még az egyik szülőjét is hibáztathatja az osztásért. A GSMYC honlapja szerint mindkét szülő számára fontos, hogy hangsúlyozza, hogy szeretik a gyermeket, és hogy egyik szülő sem feltétlenül felelős a válásért.

Junior High a középiskolában

Ebben a korban a gyermek aktívan keres saját identitását, távol az otthontól. Ebben az időben a barátok felváltották Önt állandó életévé. De még ebben a szakaszban is gyermeke valószínűleg mélyen fáj és mérges lesz, különösen a szülőnél, akit a válásért felelősnek tart. Vannak esetek, amikor a gyermek lázadni fog, és még az iskolában is fellép. Megpróbálhatja a hasadást saját előnyére használni, játszik egy szülőt a másik ellen, hogy eljusson.

Amit megtehetsz

Az elvégzendő intézkedések a gyermek korától függően változnak. Ha a gyermeke egy csecsemő – a gyakori birtoklás hasznos, mivel a gyermek még mindig úgy érezheti magát, hogy elhagyott és egyedül, akár csecsemőként is. Beszélgetés a gyermekeiddel, és arra ösztönözzük, hogy beszéljen érzéseiről és nyíltan foglalkozzon az ő kérdéseivel – időnként megfelelő módon – úgy tűnik, hogy a 6-11 éves idősebb gyermekeknél dolgozik. A serdülőkorra, mondja meg, hogy megértette érzéseit, Egy egységes frontot hozzon létre a szabályok és határok tekintetében. A szélsőséges érzelmi problémák miatt a tanácsadással vagy pszichológussal találkozni.