Mi az izmok, ha lejtőn járunk?

Akár futópadot használ az edzőteremben, akár egy dombra mászik a nagy szabadban, a lejtős séta nagyszerű kicsi edzés. Adó nem csak a szív-és érrendszeri rendszert, hanem több izomot az alsó testében és még néhány a felsőtestben is.

A négyfejű

A quadricep egy négy izomcsoport – a rectus femoris, a vastus lateralis, a vastus medialis és a vastus intermedius -, amelyek együttesen teret nyernek a térdre. Amikor lejtőn jársz, a quadricepsz végzi a vezető lábát, amikor előrehúzza a hátát.

combhajlító

A bicepsz femoris, semitendinosus és semimembranosus alkotja a combnyereg izomzatát a comb hátoldalán. Ezek az izmok együtt dolgoznak, hogy meghosszabbítsák a combot és rugalmasan térdelhessenek. Miközben lejtőn jársz, a hüvelygömbök elsősorban azért dolgoznak, hogy kiterjesszék a combot a vezető lábára, miközben a hátsó lábat elölről mozgatják.

fenék

A gluteus maximus a combgyűrűkkel együtt dolgozik, hogy meghosszabbítsa a combokat, miközben süllyedsz. Minél nagyobb a hajlásszöge, annál nagyobb a gluteus maximus és a hüvelykujja. A gluteus medius és a gluteus minimus a medence stabilizálására szolgál, megakadályozva, hogy az egyik oldal leereszkedjen, és így lehetővé tegye a lengő végtagnak a talaj tisztítását.

Alsó lábak

Az alsó lábak minden izmait egy lejtőn járva jár. Az alsó láb elején lévő izmok együtt dolgoznak, hogy felemeljék a lábujjaidat és a lábfej elejét a földről, miközben a hátsó lábat elé helyezzük. Az alsó lábszár hátsó részénél a borjú izmokat erősebben járja le a meredekségen, majd síkos úton. A borjak úgy működnek, ahogy lenyomja a lábát a földről a lépésed végén.

A gyaloglás elsősorban alsó testmozgás, és néhány izma van a felsőtestén. Fokozatosan végzi a hasi és hátsó izmokat, hogy a törzsét függőlegesen tartsa, különösen, ahogy a lejtés nő. Az izmokat a vállak és a felső karok között végezzük, miközben végigvezeti a gyalogláshoz vezető természetes kar-lengő mozgást.

Másodlagos izomzat