Mely vitaminokat nem szabad egyidejűleg együtt venni?

Bár a kiegyensúlyozott étrend megfelelő táplálékot biztosít a legtöbb egészséges ember számára, az étrend-kiegészítők hasznosak lehetnek azok számára, akik korlátozzák a fogyást vagy a vegán étrendet. Mások, amelyek javára válhatnak, az idősebb felnőttek és a tápanyag-felszívódást gátló állapotok. Az egészséges működéshez szükséges vitaminok közé tartozik az A, C, E, D, K vitamin és a B-vitamin. A multivitaminok gyakran tartalmazzák az optimális egészséghez elengedhetetlenül szükséges 13 vitamin közül a legtöbbet vagy mindegyiket. Bizonyos körülmények között azonban egyes vitaminok hatással lehetnek mások hatékonyságára, amikor együtt kerülnek.

Niacin

Az alapvető táplálkozási igények kielégítésével a multivitamin bevétele, amely magában foglalja a niacint vagy a B-3 vitamint, biztonságos más tápanyagokkal együtt. Ha azonban a niacin-kiegészítőket a koleszterinszint szabályozásához segítesz, bizonyos kombinációkat kerülni kell. Az A-vitamin mint béta-karotin, valamint a C és E vitamin csökkentheti a niacin képességeit a jó koleszterin szintek javítására MedlinePlus szerint.

Folsav

Az egyik B-vitamin, a folsav beletartozhat a B-komplex vitaminokba és a B-12 vitamint tartalmazó multivitaminokba. Miközben a folátot és a B-12 vitamint ugyanakkor egyszerre nem veszi figyelembe, a fólia a B-12 hiányát maszkolja. Az idősebb felnőttek, a szigorú vegetáriánusok és a gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedők fokozottan veszélyeztetik a B-12-vitamin hiányát. A B-12 vitamin alacsony szintje vérszegénységhez vezethet, amely a folsav segíthet. Azonban, ha az alapul szolgáló B-12 hiányosságot nem kezelik és korrigálják, az állandó idegkárosodás még mindig eredményezhet. Ha fennáll a B-12 hiányossága, keresse fel orvosának tanácsát a megfelelő kiegészítéssel kapcsolatban.

K-vitamin

A K-vitamin központi szerepet játszik a szervezet azon képességében, hogy megfelelő vérrögképződést okozzon. Ha orvosa javasolja a K-vitamin kiegészítést, kerülje az E-vitamin vagy az A-vitamin nagy adagjait, ami ellensúlyozhatja a K-vitamin hatását. Továbbá, ha túlságosan gyorsan vagy gyorsan vérrögképződést tapasztal, orvosa javasolhatja, hogy elkerüljék a K-vitamin kiegészítőket A K-vitamin táplálékforrásainak konzisztens szinten. Kövesse orvosának tanácsát a pótlásról, ha vérhígító gyógyszereket szed.

szempontok

A táplálékkiegészítők az általuk táplált tápanyagokban és a tápanyagok adagolásában változóak. Ha úgy dönt, hogy bevesz multivitaminokat, a MayoClinic.com azt ajánlja, hogy válasszon egyet, amely az egyes tápanyagok napi értékének legfeljebb 100 százalékát biztosítja. Ha kezelőorvosa egy adott tápanyag napi értékénél nagyobb dózist ír elő, minden egyéb vitamin- és gyógynövény-kiegészítőt közöl, hogy elkerülhesse a problémás kombinációkat.