A zsíros ételek hátrányai

Míg a szervezetnek szüksége van néhány zsír megfelelő működésére, nem minden zsír egyenlő. Egyes zsírok, különösen a telített és a transzzsírok, rosszak lehetnek az egészségre. A zsíros ételek általában magasak ezen egészségtelen zsírokban. Az optimális egészség érdekében zárja ki az olyan ételt, amely egészségtelen zsírokat tartalmaz az Ön étrendjéből.

Növelje érzékenységét a szívbetegségre

A zsírtartalmú élelmiszerek étrendje megszorozza a szívbetegségek kockázatát. Ez azért van, mert a magas transz- és telített zsírok és a koleszterin magas táplálékai növelik a rossz alacsony sűrűségű lipoproteint vagy az LDL-t, a koleszterint. Az egészségtelen LDL-koleszterinszintek lehetővé teszik, hogy a plakkja felépüljön a koszorúérben, ami oxigénben gazdag vért ad a szívizomból. Idővel a plakk keményedhet és szűkítheti a koszorúér-artériákat, megszakítva a vér áramlását a szívébe. Ez szívrohamhoz vezethet, ami súlyos egészségügyi problémákat, esetleg halált okozhat. A szív egészségéhez kerülje az olyan ételeket, mint a cookie-k, kekszek, sütemények, feldolgozott húsok, sült krumpli, fánk, kemény margarin és pálmaolaj.

Vezet a súlygyarapodáshoz

A Wake Forest Egyetem Orvostudományi Karának 2006. júniusi beszámolója szerint a transzzsír a zsírszövetet a hasba újraelosztja, ami magasabb testtömeghez vezet, még akkor is, ha a teljes kalóriát ellenőrzés alatt tartják. A tanulmányban a transzzsírsavtartalmú diétát tápláló majmok 7,2% -kal emelkedtek testtömegükben, míg a monoton telített zsírokat fogyasztó majmok 1,8% -os növekedést mutattak. A majmok ugyanolyan mennyiségű kalóriát kaptak, és a zsírok a bevétel 35 százalékát tették ki. Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a transzzsír fogyasztása növeli a súlygyarapodást. Az egyszeri telítetlen zsírok, például a napraforgóolaj, a káposztaolaj és az olívaolaj magas táplálékában előforduló élelmiszerek elősegíthetik az egészséges koleszterinszintet és csökkentsék a stroke és a szívbetegség kockázatát.

Inzulinrezisztens legyen

Az inzulinrezisztencia olyan állapotra utal, amelyben a szervezet inzulint termel, de nem képes hatékonyan használni. Ha inzulinrezisztenciája van, a glükóz a vérben felépül, ahelyett, hogy sejtjei bejutnának, és cukorbetegséghez vezet. A National Diabetes Information Clearinghouse szerint a szakértők úgy vélik, hogy az elhízás, különösen az extra zsír a derék körül, az inzulinrezisztencia elsődleges oka. A has túl sok zsírsejt termel hormonokat és egyéb olyan anyagokat, amelyek komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint például az inzulinrezisztencia. A tudósok felfedezték, hogy a zsírszövetben való kölcsönhatások vonzzák az immunrendszer sejtjeit a régióba és a krónikus gyulladást táplálják, ami elősegíti az inzulinrezisztencia kialakulását. A zsír- és kalóriabevitel csökkentésével a súlycsökkenés segíthet az inzulinrezisztencia visszafordításában.

Növelje a rák kockázatát

A kutatások azt sugallják, hogy a transz és a telített zsírok rendszeres fogyasztása növelheti a különböző rákos megbetegedések kockázatát, beleértve a prosztata, a vastagbél és a végbélrákot is, jegyzi meg a Colorado State University Extension. A hús zsírtartalma serkenti a szervezetben levő másodlagos vegyületek kialakulását, amelyek szerepet játszanak a rák kialakulásában. A zsírbevitel nem haladhatja meg a napi kalóriabevitel 35 százalékának 30 százalékát, a telített zsírok pedig legfeljebb 7 százalékról 10 százalékra tehetnek szert.