Pektin és emésztés

Lehet, hogy már elkezdtél több rostot hozzáadni a diétaidhoz, esetleg több gabonát vagy zabpehelyet megpróbálsz enni. A gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek is tartalmaznak rostot, a mayoclinic.com szerint. A pektin egy természetben előforduló rost, amely bizonyos gyümölcsökben megtalálható, például alma és grépfrút, és néhány zöldség. A régi mondás további értelmezését jelenti: “naponta egy almát tartanak az orvos elől”, hozzáadásával a pektin segíthet az emésztés során, ha az orvos utasításainak megfelelően veszi.

Az oldható szál előnyei

A Mayoclinic.com szerint kétféle rost van: oldhatatlan és oldható. Az oldhatatlan azt jelenti, hogy nem oldódik fel vízben. Ez a típus főként a szék belsejébe való áthelyezésére szolgál. Dr. Andrew Weil weboldala szerint az oldható rostok, mint például a pektin, többet jelentenek, mint hogy a székletet a bélen keresztül mozgatják. Segít megkötni a koleszterint a belekben, növelve ezzel a szervezetből való eltávolítását. A Journal of Physiology and Biochemistry 1998 júniusában publikált tanulmány azt mutatta, hogy az almás vagy narancssárga pektinnel táplált patkányok csökkennek a koleszterinszintek.

Pektin és hasmenés

Az “Új gyógyító gyógynövények” szerint a pektin természetes bélbaktériumokkal vagy jó baktériumokkal működik, ami a szálat nyugtató bevonatként alakítja át az irritált bélfalra. A könyv azt is kimondja, hogy az almás pektin a hasmenést okozó baktériumok, mint például a Salmonella, az E. coli és a staphylococcus ellen küzd. A pektin ömlesztett anyagot ad a székletnek, ami segíthet a hasmenés tüneteinek enyhítésében is.

Pektin és székrekedés

Az orosz folyóirat “Voprosy Pitaniia” című kiadványa 2006 januárjában tanulmányozta az irritált bélburok okozta székrekedésben szenvedőket. Cukorrépa-eredetű pektint adtunk a kísérletben részt vevő betegek egy részéhez, míg az összehasonlító csoporthoz kefiret adtak, amely természetes probiotikumokat tartalmazó emésztő baktériumokat tartalmaz. A pektinnek adott csoport több megkönnyebbüléshez jutott a székrekedés és a bélburok irritációjában, mint az összehasonlító csoportban. A Mayo Clinic honlapja továbbá kimondja, hogy az oldható rost segíthet enyhíteni a székrekedés tüneteit, és nagyobb mennyiséget biztosít a székletnek, ami megkönnyíti a kettősponton való átjutást.

Egyéb előnyök

Az emésztés és a koleszterin eltávolításán kívül a pektint tanulmányozták a cukorbetegségre és a rákra kifejtett hatásáról. Az “Új gyógyító fűszernövények” szerint a pektin kötődik a rákot okozó vegyületekhez, segítve őket biztonságosan eltávolítani a szervezetből. A 2010. júniusi “integratív rákterápiákban” publikált tanulmány kimutatta, hogy a módosított citrus pektin segített a sejtnövekedés gátlásában és a prosztataráksejtvonalak sejtvesztésének növelésében. A kutatások azonban nem teljesek, ezért nem szabad pektint adni a diétájához a betegségek kezelésére anélkül, hogy orvosával konzultálna.

Pektin kiegészítők

A pektin fehér vagy sárgás színű porfolyóként jelenik meg, állítja a vitaminok – kiegészítések. Gyakorlatilag szagtalan és zselatinszerű tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran használják dzsemek és zselék készítéséhez, és gélszerű anyagot képeznek vízzel keverve. Meg lehet vásárolni grapefruit és alma pektin kapszulát, amely készült, amit általában a “hulladék” héja gyümölcs. Kövesse a csomagolás használati utasítását, és ellenőrizze kezelőorvosával, hogy megfelelő mennyiséget szedjen. A megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása döntő fontosságú, ha pektint vagy más száloptikát szed, mivel mind oldható, mind oldhatatlan szálaknak vízre van szüksége ahhoz, hogy az emésztőrendszert hatékonyan áthaladhassák, mondja az mayoclinic.com.

Az alma, a grapefruit, az őszibarack, a ribizli és a szilva pektint tartalmaz. A pektineket gyökértermekben is találják, mint például a sárgarépa és a cukorrépa, valamint a gumók, például a burgonya, a vitaminok- kiegészítések. A Mayo Clinic honlapja azt ajánlja, hogy az 50 év alatti férfiak és nők naponta 25-38 gramm rostot tartalmaznak. Az 50 évesnél idősebb férfiak és nők esetében napi 21 és 30 gramm között van szükség. Dr. Andrew Weil szerint a pektint nem szabad magas koleszterinszint, cukorbetegség vagy bármilyen más betegség vagy rendellenesség kezelésére használni. Mindig győződjön meg róla, hogy az alkalmazás megkezdése előtt megbeszélje egészségügyi és potenciális kiegészítéseket orvosával.

A pektin természetes forrása