Gyomorfájás testmozgás nélkül

Valószínűleg elvárnád a gyomrától, hogy érezni fog a nap, miután befejezted a maratoni edzésprogramot, több gyomor ráncolással. De ha a gyomrod fájdalmasnak érzi magát, még akkor is, ha még nem gyakoroltál, akkor tovább kell keresned az ügyet, és megfontolhatod orvosod látogatásának ütemezését. Számos fizikai probléma utánozhatja a gyomor fájdalomérzést, amit a testmozgásból kap, és lehetséges, hogy orvosa képes lesz a probléma kezelésére a gyógyszeres kezeléssel, enyhíti a fájdalmat.

A gyomorégés okozta fájdalom – technikailag úgynevezett gastrooesophagealis reflux-betegség – nagyon hasonlít a gyomor izomfájdalomhoz, amelyet a testmozgás során tapasztal. A Rush Egyetem Orvosi Központja szerint a fájdalom érezhetően égő vagy állandó, tompa, fájdalmas fájdalmat érezhet a gyomor vagy a mellkas területén. Néha bizonyos ételek, mint például a csokoládé vagy a sült ételek, kiválthatják a gyomorégés fájdalmát. Orvosa a tünetek leírásával vagy különböző orvosi vizsgálatokkal diagnosztizálhatja a gastrooesophagealis reflux betegséget. Elképzelhető, hogy megváltoztatja az étrend és az életmód változásait, vagy orvosa javasolhatja a gyógyszeres kezelést.

A fekély – a lyuk a gyomor bélésében – szintén gyomor fájdalmat idézhet elő, ami nem a testmozgás eredménye. Évekkel ezelőtt az orvosok úgy gondolták, hogy a fekélyek túl sok savból származnak a gyomrotokban. De most egyértelmű, hogy a H. pylori nevű baktériumforma okozza a fekélyek túlnyomó többségét, a University of Maryland Medical Center szerint. A dohányzás növeli annak esélyét, hogy fekélyed lesz, amit savvédő gyógyszerekkel, antibiotikumokkal és életmódbeli változásokkal kezelhet.

Bár az epehólyag-betegség fájdalma gyakran élesen érezhetőbb, mint puszta gyomorfájdalom, néha úgy érezheti magát, mintha húzta az izmot a hasüregben. A köhögés vagy az epehólyag-betegség szakaszos fájdalmat okoz a felső gyomrotartományban, általában a test jobb oldalán. Érezheti, hogy a fájdalom vagy a fájdalom megnövekszik, amikor belélegzik. Orvosa ultrahangot vagy más orvosi képalkotó vizsgálatot alkalmazhat annak megállapításához, hogy epekő van-e. Ha igen, orvosa javasolhat egy várakozást és szemléletet – sok esetben a fájdalom csökken, és nem lesz szükség kezelésre. Súlyos esetekben vagy olyan esetekben, amikor az epehólyag gyulladt vagy fertőzött, orvosa javasolhatja a műtétet, hogy eltávolítsa azt.

A stressz és a szorongás gyomorbetegséget okozhat, ami olyan érzést kelt, mint a fájdalom, amelyet a gyomorizmok túlműködésén keresztül gyakorolhat a gyakorlaton keresztül, a University of Cincinnati NetWellness weboldalának megfelelően. Az idegrendszer olyan módon kapcsolja össze az agyat és a bélmetszetét, hogy a tudósok még nem értik teljes mértékben, és a stressz vagy a szorongás – még enyhe esetek is – lassíthatja az emésztőrendszert, különösen a különösen érzékeny emberekben. Ha ez gyakran fordul elő, és az orvos nem találja a gyomorfájdalom fizikai okát, akkor a pszichoterápia bizonyos formáit is élvezheti, beleértve a hipnózist vagy a relaxációs terápiát is.

Gyomorégés

Fekély

Epehólyagbetegség

Feszültség