A koffeinfüggőség jelei és tünetei

Függetlenül attól, hogy koffeinfüggő lesz-e vagy sem, meglehetősen ellentmondásos téma az orvosi területen, és az ellentmondás egy része a függőség meghatározásából ered. Azonban a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a koffein visszavonása tüneteket okoz, amelyek enyhe vagy súlyos lehet. Ha úgy gondolja, hogy koffeinszenvedélyt szed, és meg akarja hagyni, beszéljen orvosával a koffeinfüggőség megszüntetésére tervezett programokról.

A koffeinkivonás leggyakoribb tünete a fejfájás, amely gyakran a koffein utolsó bevétele után 12-24 órával alakul ki. A fejfájás gyakran lassan fejlődik és a fejben érezhető. Bizonyos esetekben a fejfájás súlyos és lüktető lehet. A szokásos koffein fogyasztók körülbelül 50 százaléka fejfájást tapasztal a koffein elfogyasztása után, és a koffein-kivonás által okozott fejfájás incidenciája és súlyossága személyenként változhat.

A koffein kivonásának egy másik gyakori tünete a túlzott álmosság vagy álmosság, ami néha fáradtsághoz, lassúsághoz és levertséghez vezet. Ismét a tünetek először 12-24 órával a koffein utolsó bevétele után jelentkeznek, és a tünetek súlyossága személyenként változhat.

A koncentrálás vagy fókuszálás nehézségei a koffein kivonásának gyakori jelenségei. Szélsőséges esetekben egyesek arról számoltak be, hogy teljesen fogyatékosok, és nem tudnak dolgozni, vagy iskolába járni a koffein elvonási tünetei miatt. Ismét a tünetek súlyossága széles körben terjed az egyének között. Egyes emberek azt is jelentik, hogy csökkent a munka motivációja. Az érzékenység, a szorongás és a depresszió kialakulhat a koffein kivonásának tünete. A kognitív és a pszichomotoros teljesítmény is csökkenhet, specifikus tesztekkel mérve.

Néhány ember tapasztalt az influenzaszerű tünetek, mint a koffein kivonása, beleértve az émelygést, hányást, izomfájdalmat és fájdalmat, valamint a karok és lábak súlyosságát. Az emberek is tapasztalhatnak meleg és hideg varázslatokat és általános betegségérzetet. A koffein elvonási tüneteinek csúcsintenzitása gyakran előfordul, hogy 20-48 órával az utolsó koffeinbevitel után jelentkezik, és a tünetek két napig akár egy hétig is tarthatnak.

Fejfájás

Álmosság

Nehéz koncentráció

Influenzaszerű tünetek