A pulzusszám és a cardiovascularis fitnesz közötti kapcsolat

A pulzusszám, vagy egy perc alatt a szívdobás sebessége jó mértékű mind a szív-érrendszeri, mind az edzés intenzitása szempontjából. A legtöbb sportolók tudják, hogy a pihenő pulzusmérés és az egyik aktivitás közben történő mérése segít abban, hogy az edzések hatékonyak legyenek mind a zsírégetés, mind a szív- és érrendszeri betegségek fejlesztésében. Egyéb tényezők befolyásolhatják a pulzusszámát. Ezek közé tartozik az aktivitás szintje, az érzelmek, a fitnesz szintje, a gyógyszerek, a méret és a testhelyzet.

Cardiovascular Fitness

A szív- és érrendszeri fittség arra utal, hogy a szervezet képes energiát termelni és oxigént szolgáltatni a dolgozó izmoknak. Rendszeres aerob tevékenység, például gyaloglás, kerékpározás, kocogás vagy aerob tánc, növeli a cardiovascularis állóképességet vagy a testmozgást, hogy hosszabb ideig képes legyen folyamatosan dolgozni. Tovább erősíti a szívét és a tüdejét, és hatékonyabbá teszi az izmok oxigén használatát. A szervezetben minden egyes szívverésben szivattyúzott vér mennyisége megnövekedett, ami alacsonyabb nyugalmi pulzust eredményez, és alacsonyabb a cardiovascularis betegség, a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázata.

Hogyan ellenőrizzük a pulzusszámát?

A pulzusszám ellenőrzéséhez meg kell mérnie a pulzusszám alapján percenként a szívverések számát. Az indexet és a középső ujját használva érzitek az impulzust a szélcsövön vagy a csuklóján a csont és az ín között a hüvelykujjával azonos oldalon. Ha egy állandó impulzust talált, 15 másodpercen belül számolja meg a kapott ütemek számát, és négyszeresével szaporítsa meg ezt a számot a percenkénti ütemszám kiszámításához.

Nyugalmi pulzusszám

A nyugalmi pulzusszám vagy a normál pulzusszám a percenkénti ütemek száma a test nyugalmi állapotában. A normál sebességi tartományok és a korral nő, de általában 60 és 100 ütés / perc. Az alacsonyabb pulzusszám a hatékonyabb szívműködésre és a szív- és érrendszeri felépítésre utal. Valójában a sportoló nyugalmi pulzusa akár 40 ütem / perc lehet. A magasabb arányok azt jelentik, hogy a szíved túl keményen működik. A szokatlanul magas szívfrekvenciák (tachycardia) vagy szokatlanul alacsony szívfrekvenciák (bradycardia) szintén utalhatnak az alapjául szolgáló problémára, amelyhez orvoshoz kell fordulni.

A cél pulzusszám

Amikor ki dolgozik, fontos, hogy biztos legyen abban, hogy elég keményen dolgozik ahhoz, hogy az eredményeket láthassa, de nem olyan nehéz, hogy elégetett vagy kimerült. A célzott pulzusszám az a percenkénti ütemszám, amelyet ki kell dolgozni. Az edzés során rendszeresen ellenőrizheti a pulzusszámát annak biztosítása érdekében, hogy úton van. A maximális pulzusszám 50-85% -a. Általános iránymutatások szerint a maximális pulzusszám nagyjából 220 mínusz az életkorban. Ebből meghatározhatja a célzott pulzusszámát a maximális 50 és 85 százalékos értékek kiszámításával.