Milyenek a szív- és érrendszer rendszerei?

A szív- és érrendszerünk a szívből, az erekből és a vérből áll. Ez egy olyan rendszer, amely soha nem nyugszik. A testén keresztül 5-6 liter vérmennyiséget szivattyúzol, és akár 30 liter / perc sebességet képes pumpálni a rendkívüli stressz idején. Emberben a szív- és érrendszer egy zárt rendszer, ami azt jelenti, hogy a vér soha nem hagyja el az ereket. Ez az egyszerű látszólagos zárt rendszer azonban számos komplex feladatot hajt végre. Tápanyagokat, oxigént és hormonokat szállít, ahol meg kell menned. Megvédi testét a fertőzésektől, toxinoktól és vérveszteségtől. Sőt segít szabályozni a testhőmérsékletet, a folyadék egyensúlyát és a pH-értéket.

Szív

A szív egy izmos szerv a mellkasodban, amely szabályozza a vér mozgását az Ön szív-és érrendszerében. Szivattyúként működik, ritmikusan mozgatja az összes testet a vérben, ahol át kell mennie, olyan véreregek hálózata révén, amelyek a teste minden részéből kivezetnek. A szív két részre oszlik: jobbra és balra. A szíve jobb oldalán elhagyott vér áramlást hoz létre a tüdőbe és a tüdőbe, amelyet pulmonáris keringésnek neveznek. A szív bal oldalán elhagyó vér áramlást hoz létre a teste többi részéig, a szisztémás keringésként.

Pulmonális keringés

A pulmonalis keringés az a módszer, amelyet a vér a szívéből a tüdőbe visz, oxigéngyűjtéshez és vissza. Az oxigénhiányos vér elhagyja a szív jobb oldalát, és a pulmonalis artériákon halad át a tüdeje felé. Amikor a vér eléri a tüdőt, kibocsátja a szén-dioxidot, a hulladékot, és felveszi az oxigént. Az újonnan oxigénben gazdag vér most már a szív bal oldalán, a tüdővénákon keresztül térhet vissza az áramkör befejezéséhez. Innentől kezdve a vér készen áll a szisztémás keringésre.

Szisztémás keringés

A szisztémás keringésben az oxigénben gazdag vér elhagyja a szív bal oldalát, és az artériákon át utazik a test többi részébe. Innen kisebb és kisebb véredénybe jut, és végül kis kapillárisokká válik. A kapillárisok szintjén a sejtek széndioxidot és más hulladékokat küld a vérbe, és megkapják a vér oxigént. Innen az oxigén-szegény vér visszahúzza a szívet az ereiben. Ezek a vénák a szív jobb oldalára ürülnek, ahol a vér újból bejut a tüdő keringésébe, befejezi az áramkört.

Vér

A vér sok összetevővel rendelkezik. A vér többsége a plazma, amely a vér mennyiségének több mint felét teszi ki. Rendkívül fontos a vérnyomás fenntartása és a testhőmérséklet szabályozása, mivel az egész testet hordozza a sejtek és tápanyagok. A szervezetben három fő sejttípus létezik. A vörösvérsejtek oxigént és szén-dioxidot hordoznak a sejtekhez és a sejtekből. A fehérvérsejtek szerepet játszanak a fertőzések leküzdésében. A vérlemezkék elősegítik a véralvadást a sérülési helyeken.