Mi hordozza oxigént és ételt a testsejtjeinek?

A véráramlása döntő fontosságú a túlélésért, mivel oxigén- és tápanyagmolekulákat hordoz a testsejtjeihez. Az emésztőrendszerből abszorbeáló tápanyag molekulák feloldódhatnak a vérben, és a sejtek szükség esetén eltávolítják a vérből. Az oxigén nem oldódik a vérben, de a véráramban lévő vörösvérsejtek a sejtekbe viszik.

A keringési rendszer hatékony mechanizmus oxigén és tápanyagok megszerzésére a testsejtekbe. A rendszer egy szívből áll, amely szivattyúként működik, valamint a hajók és a folyadékvíz hálózata, amely átáramlik. A szíved oxigénnel szivattyúzza a vért a tüdőbe, amely után a vér visszatér a szívébe. A szív ezután elküldi a vért a testsejtekbe, majd a vér ismét visszatér a szívbe.

Mivel a szívvér a tüdőbe utazik, mielőtt a szervezetbe kerül, a szervezetbe jutó vér oxigénben gazdag. Az oxigén nem oldódik jól vízben, és a vér vízbázisú. A vörösvérsejtek azonban oxigént hordozhatnak, azonban hemoglobin nevű fehérjét használnak. A hemoglobin négy oxigénkötő egységet tartalmaz hemént, amelyek mindegyike egy oxigénmolekulát vesz fel, magyarázza Drs. Reginald Garrett és Charles Grisham könyvében “Biochemistry”. Minden vörösvérsejt sok, sok hemoglobin fehérjét tartalmaz.

Ahhoz, hogy tápanyagokat kapjon a sejtekhez, teste a keringési rendszerre támaszkodik. Az egyik olyan szerv, amelyhez a szív küld vért, a vékonybél, miközben megemészteti az ételt, a belek elnyeli a tápanyag molekulákat az áthaladó vérerekbe. A tápanyag molekulák ezután közvetlenül a májba utaznak, egy speciális edényen keresztül, amelyet a májportális vénának neveznek. Ez biztosítja, hogy a tápanyagok a májba kerüljenek, fontos anyagcsere-szervek.

Az oxigénhez hasonlóan a zsír nem oldódik a vérben. Mint ilyen, a máj vénáján keresztül nem tud a májba utazni. Ehelyett a zsírok, amelyek fogyasztanak, a nyirokrendszerbe kerülnek, magyarázza dr. Lauralee Sherwood a “Humán élettan” című könyvében. A nyirokrendszer az erekhez hasonló hajók hálózata, de nem szivattyúzó szerv. Az edényben lévő folyadék, a nyirok, hasonlít a vörösvértest nélküli vérhez. A nyirokrendszerektől kezdve a zsír a csomagolásban lévő részecskék formájában végül a véráramba kerül.

Keringési rendszer

Oxigén szállítás

Tápanyagszállítás

Egy kivétel