Mi a cink veszélye?

A cink elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez, a sebgyógyuláshoz és a fehérjeszintézishez. Az ásványi anyagoknak antioxidáns tulajdonságaik is vannak, amelyek elősegíthetik a szívbetegségek és rák kialakulását. A szervezet nem igényel sok cinket, és ha feleslegessé válik, veszélyes lehet az egészségre. Kérjen tanácsot az egészségügyi szolgáltatótól, mielőtt cink-kiegészítőket adna az étrendnek.

toxicitás

Ha a napi ajánlott mennyiség több mint a cink, hasi görcsöket, émelygést, hasmenést és fejfájást okozhat. A Linus Pauling Intézet megállapítja, hogy a 225-450 mg cink adagolása toxicitást és hányáshoz vezethet. A “Journal of Toxicology” 1998-as számában jelentett egy példát egy 17 éves férfi a St. Anthony Family Medicine Residencyben Denverben, Colorado-ban, aki 30 percen belül súlyos hányingert és hányást tapasztalt a cink-kiegészítők felvételén. Az orvosok ezt túladagolásnak minősítették, mivel a beteg bejelentette, hogy 85 csepp tablettát vett fel összesen 570 mg cinkből. Ebben az esetben nem jelentettek hosszú távú hatásokat.

Rézhiány

A túlságosan sok cink bevitele csökkentheti a réz mennyiségét, amelyet a szervezet elnyeli és rézhiányhoz vezethet. A rézhiány neurológiai rendellenességekhez vezethet. Az “American Journal of Clinical Pathology” 2005. januári számában idézett tanulmány több olyan beteget jelentett, akiknél a cink feleslege miatt rézhiány tapasztalható. A csontvelő csontvelővizsgálatakor három beteg anémiai és rézhiányt diagnosztizált a cink túlzott bevitelével.

Alacsony HDL koleszterin

A cink magas dózisa csökkentheti a nagy sűrűségű lipoproteint vagy a “jó” koleszterint, amint az az American Journal of Clinical Nutrition című, 1982. Ebben a vizsgálatban 32 nő kapott cink-kiegészítőket nyolc héten keresztül, amikor koleszterinszintjét figyelték. A nyolchetes vizsgálatot követően a nők, akik 100 mg cinket kaptak naponta, átlagosan 8,4 százalékkal csökkentették a HDL-koleszterinszintet. Úgy tűnik, hogy a HDL-szintek csak a cink túlzott dózisát érintik. Az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság 2002-ben végzett hasonló tanulmányában a 80 mg cink napi dózisát kapó betegek öt éven keresztül nem mutatták meg a HDL szintjét.

Ajánlott adagolás

A cink természetesen jelen van bizonyos ételekben, és kiegészítő formában is kapható. A szervezet csak a cink 20-40 százalékát veszi fel az élelmiszerből. Testét könnyebben felszívja a húsból és baromfiból a cinkből, mint például a gombák és a zöldbab. Cukor kiegészítőket vásárolhat a gyógyszertáraktól és az egészségügyi élelmiszerboltoktól, és vízzel vagy gyümölcslével kell bevennie. Napi cink igényei felnőtteknek 8 és 11 mg között vannak. A Dietary Supplements Office szerint a felnőtteknek napi maximum 40 mg cinket kell bevenniük. Kérjen tanácsot orvosától, mielőtt bármilyen cink táplálékot szed, miután beavatkozhat a gyógyszerbe, vagy befolyásolhatja más egészségügyi állapotokat.