A garnélarák előnyei

Az alacsony kalóriatartalmú – nagyvonalú 6 uncia adag csupán 202 kalóriát biztosít – a garnélarák a kalória- és egészségtudatos étrend okos kiegészítése. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szerint is viszonylag alacsony a higany. Továbbá az American Heart Association megjegyzi, hogy naponta 6 uncia főtt halat, kagylót és baromfit fogyaszthat. A garnéla számos fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalmú táplálkozási előnyét kínálja, de a garnélarák fogyasztása hátrányai is vannak.

Magas minőségű, karcsú fehérje

A rák kiváló forrása a sovány fehérje. Minden 6 uncia adag 39 gramm fehérjét tartalmaz – jelentős mennyiséget jelent a napi 46 gramm és a férfiak számára 56 gramm. Ezenkívül tartalmaz minden olyan aminosavat, amelyet a sejtek nem képesek szintetizálni. A szervezet minden sejtje fehérjemolekulákat tartalmaz – és az étrendből származó aminosavak lehetővé teszik a sejtek számára, hogy új fehérjéket hozzanak létre a régi vagy sérültek kijavítására. Az étrendben lévő fehérje segít a peptid hormonok kialakításában – olyan csoportban, amely magában foglalja az Ön vércukorszintjét szabályozó hormon-inzulint.

Ásványok az enzimaktiváláshoz

Add hozzá a garnélarákot az étrendhez, és növelni fogja a cink és a szelén bevitelét, a két ásványi anyagot, melyeket a sejtek az enzimek aktiválásához szükségesek – olyan fehérjék, amelyek segítenek a sejtek kémiai reakciók végrehajtásában. A cink aktiválja az energiatermeléshez nélkülözhetetlen enzimeket, és a cinkfüggő fehérjék szabályozzák a génaktivitást és támogatják az immunrendszert. A garnélarák 6 uncia adagja 2,8 milligramm cinket tartalmaz, ami a férfiak ajánlott napi bevitelének 35 százaléka és a nők esetében 25 százalék. A garnélarákban gazdag szelén aktiválja az egészséges izmok metabolizmusához szükséges enzimeket, valamint a rák növekedését gátló enzimeket. Minden 6 uncia adagban 84,2 mikrogramm szelént, vagy több mint 55 mikrogramm szükséges naponta.

Vitaminok a vörösvértestek egészségéért

Egyél garnélarákot, és támogatja az egészséges vörösvérsejteket vitamin tartalmának eredményeképpen. Az A-vitamin a garnélarákban szabályozza a vörösvértestek fejlődését, aktiválja azokat a géneket, amelyeknek a növekvő sejtek az őssejtekből funkcionális vörösvérsejtekké alakulnak. Segít a vörösvérsejteknek, hogy elérjék az oxigén szállításához szükséges vasat. A B-12-vitamin segíti a hem – a vas-tartalmú vegyület felelős vörösvértestek működéséhez. A garnélarák 6 uncia adagja 2,8 mikrogramm B-12-vitamint és 512 nemzetközi A-vitamin-vitamint tartalmaz. Ez az összes napi ajánlott B-12-vitamin bevitelt, valamint a napi A-vitamin beviteli ajánlás 17 százaléka És 22 százalék a nők esetében.

Hátrányok: nátrium és koleszterin

A garnélarák fogyasztása szintén olyan hátrányokkal jár, amelyek befolyásolhatják a szív- és érrendszeri egészségeket: a garnélarák magas a nátriumban és a koleszterinszintben. A garnélarák egy adagja 359 milligramm koleszterint tartalmaz, ami meghaladja az ajánlott napi beviteli határértéket. A garnéla 1,610 milligramm nátriumot tartalmaz adagonként, vagy a felső bevitelének 70 százaléka. A diétás koleszterin potenciális veszélyt jelent, mivel képes növelni a vér koleszterinszintjét, különösen az érzékeny személyeknél. A nátrium növeli a vérnyomást, ami túlságosan nagy terhet ró az erekre, és növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.