Miért van néhány ember gyorsabban, mint mások?

A legjobb barátja úgy látszik, hogy mindent elvisel a látványban, de soha nem kap egy fontot, miközben megnézed egy szelet tortát, és elkezdsz csomagolni a fontokat. Lehet, hogy a genetikai rajz szerencséje, de az étrend és az életmód tényezői is segítenek meghatározni a súlyod kezelését. Ha a szám a skálán továbbra is emelkedik, függetlenül attól, hogy mit csinál, azonban beszéljen orvosával, lehet, hogy olyan mögöttes egészségügyi állapot, amely táplálja a súlygyarapodást.

Genetika és testsúlygyarapodás

Ahogyan a gének befolyásolják a magasságot és a szem színét, az Ön specifikus genetikai összetétele segít meghatároznia testtömegét, és milyen gyorsan nyerhet vagy veszíthet. Az emberi genomot tanulmányozó kutatók olyan izolált géneket tartalmaznak, amelyek befolyásolják a zsíreloszlást és a fejlődést, a testtömegindexet és az étvágyat, beszámol az Országos Egészségügyi Intézményekről. Egy 10 évnél idősebb, több mint 5000 embert végzett kutatásban a tudósok a folyóiratban megjelent eredmények szerint A gének és a táplálkozás 2014-ben találtak egy specifikus génmutációt a zsírszövetre vonatkozóan, amely az összes nő egyharmadában fordul elő. Ez az adott gén, az úgynevezett MMP2, zsír felhalmozódásához és súlygyarapodáshoz vezethet az olyan nőknél, akiknek ez van. Ugyanez a tanulmány rámutatott, hogy egy másik mutáns génnek az FTO-nak nevezett férfiak 87 százaléka nagyobb kockázatot jelent a súlygyarapodásra.

Diéta és súlygyarapodás

A gének nem tartják meg az egész történetet, hogy miért súlya nagyobb, mint a következő személynél. Míg az FTO génnel rendelkező férfiak hajlamosak több kalóriát enni, és zsíros, cukros ételekre gravitálnak, senki sem kényszeríti őket arra, hogy egyenetlenet adjanak. A diétás választások a súlygyarapodást is befolyásolják. Egyetlen viselkedés – napi két 16 uncia kóla – mindegyik súlya 207 kalóriával – egy fontot adhat a súlyához egy kicsit több mint egy hét alatt, ha a kalóriák meghaladják az Ön étrendi szükségleteit. Cukros ételeket és italokat – azok, akiknek kevés tápértékük van -, és inkább az alacsony kalóriatartalmú, tápanyag-sűrű ételekre, például gyümölcsökre, zöldségekre, sovány fehérjére és teljes kiőrlésű gabonákra vonatkoznak. Ezeket az ételeket többet is megteheti, és elégedettnek érezheti magát anélkül, hogy meghaladná a kalóriaszükségletet. Ezen kívül az étrend, a kilépés, majd a ciklus ismétlése valószínűleg nagyobb súlyt fog jelenteni, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak étrendet . A korlátozó csillogáscsökkentő étkezés akkor jelentkezhet, amikor a “normális” étkezési szokásokhoz tér vissza. Ahelyett, hogy ismételten diétázna, kövesse az étkezési táplálékkal teli, állandó étrendet, hogy elkerülje a súlygyarapodást.

Az edzés hatása a súlyra

Ha nagyobb súlyt kaptál, mint a szomszédod, akkor lehet, hogy szigorúbb testmozgásai vannak. A heti közepes intenzitású testmozgás hetente kb. 150 perc a felnőttek számára ajánlott általános ajánlás, valamint a heti 75 perces erőkifejtés, de néhány ember hetente 300 percet igényel aerob tevékenységről a testsúlygyarapodás megelőzésére. A menopauzás után például a nők nagyobb sikert aratnak a derékvonaluknak a 2015-ben megjelent JAMA Oncology-ban közzétett tanulmány szerint. Ha gyakorol, de a skála felfelé, nem lefelé, akkor túl sok kalóriát Az edzés anélkül, hogy felismerné azt, hogy olyan gyógyulási ételeket vagy nagy ételeket érez, amelyeket “megszerzett”. Egy fehérje bár 220 kalóriát tartalmazhat, mondja a táplálkozási és dietetikai akadémia, míg egy csésze ösvény keveréke annyi, mint 700 kalória.

A súlygyarapodás egyéb tényezői

Ha krónikus stresszt szenved vagy elégtelen alvást kap, könnyebben megemelkedhet, mint mások. A stressz hatással van az élelmiszerválasztásra azáltal, hogy növeli az egészségtelen “kényelmes ételek” iránti vágyat, mint a zsíros, cukros választások. Lehetséges olyan álmatlansághoz is vezethet, amely megzavarja a leptin és ghrelin hormonok normál működését, amelyek jelzik testét, mikor kell enni és mikor kell megállniuk. A jóga, a mély lélegzés, a zenehallgatás vagy az olvasás olyan technikákkal, mint a jóga, a stressz szintjének – és ezáltal a súlyának – kezelhetőbbé válnak.