Melléktermékek mellékhatásai

A szervezetnek szüksége van arra, hogy az ásványi anyagok szervetlen anyagai megfelelően működjenek. A nagyobb mennyiségben szükséges ásványi anyagokat, például a kalciumot, a magnéziumot és a káliumot macrominerálisnak tekintik, míg a minimális mennyiségben szükséges ásványokat nyomelemekként vagy ásványi anyagokként ismerik. A nyomelemek közé tartozik a réz, a jód, a vas, a mangán, a króm és a cink. Ezeknek az ásványi anyagoknak apró mennyisége segít az energiának energiává alakításában, a növekedéshez, a sejtek oxigénvisszatartásához és az immunrendszer kialakításához. Az ételek széles választékának megfelelő mennyiségű ásványi anyagot kell a szervezet rendelkezésére bocsátani. A lehetséges mellékhatások miatt az ásványi ásványi anyagok pótlását csak orvosa által előírt módon szabad elvégezni.

Emésztési mellékhatások monitorozása

Mivel a nyers ásványi kiegészítők az emésztőrendszeren keresztül kezdik felszívódni a szervezetbe, az emésztőrendszer az első olyan hely, ahol a mellékhatások előfordulnak. Ahogyan a nyomelemek kezdenek eljutni a tolerálható felső beviteli szintekhez, például napi 40 milligramm a cinkhez vagy napi 10 milligrammért a rézért, gyomorhurut, hányinger, hányás, görcsök és hasmenés előfordulhat. Általában az étkezési változások orvosával történő megbeszélése megszünteti ezt a típusú emésztési zavart.

Egyéb rendszerhatások megfigyelése

A túl sok mangán kiegészítés által okozott mellékhatások befolyásolhatják a neurológiai rendszert. A mangán toxicitása pszichiátriai tüneteket, remegéseket, izomgörcsöket és bajba járást okozhat. Túl sok cink csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát, ami érzékenyebbé teheti a bakteriális és a vírusfertőzést. Továbbá a magas cinkszint fejfájást okozhat. Ha a jód szintje túl magas, a pajzsmirigy és a pajzsmirigy-hormon problémák merülhetnek fel.

Egyéb ásványi anyagok módosítása

Mivel egy nyomelem ásványi anyag túl magasra vált, hatással lehet más fontos ásványi anyagok működésére a szervezetben. Például, mivel a vas-kiegészítés napi 45 mg-os szintre emelkedik, a cink bélfelszívódása károsodhat. Alternatív megoldásként a cinkfelszívódás magas szintje alacsony rézszinthez és megváltozott vas funkcionalitáshoz vezethet.

A vényköteles gyógyszerekre gyakorolt ​​hatás

Az ásványi ásványi anyagok és az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek használatát orvosával kell megbeszélni. Egyes gyógyszerek befolyásolják a nyomelem ásványi anyag mennyiségét a szervezetben, míg néhány nyomelem ásványi szer kiegészíti a gyógyszerhatékonyságot. Például a cink-kiegészítők befolyásolhatják a tetraciklin és a kinolon antibiotikumok hatékonyságát, míg a májban megnövekedett vasraktározás előfordulhat, ha vas-kiegészítőket és allopurinolt, a köszvényt szed.

Súlyos mellékhatások vizsgálata

A vas kiegészítők a halálesetek egyharmadát okozták a gyermekek mérgezésének 1983 és 1991 között. Azóta óvintézkedéseket hajtottak végre, de ez a statisztika azt bizonyítja, hogy a nyomelemek komolyan befolyásolhatják az emberi testet. A magas réz- vagy vasszint súlyos mellékhatásai szervi meghibásodáshoz és halálhoz vezethetnek, míg a magas jód növeli a pajzsmirigy papilláris rák kockázatát. Ezért a nyomelemek ásványi kiegészítését csak orvosa írhatja elő és ellenőrizheti.