Kálium és magnézium kiegészítők

Ha a kálium és a magnézium szintje túl magas vagy túl alacsony, komplikációk jelentkezhetnek. A kiegészítők megfelelőek lehetnek, ha ásványi anyag hiányos. A hiányosságokat szorosan figyelemmel kell kísérni és orvosolni kell egy egészségügyi szakember gondozásával. A kálium- és a magnézium-kiegészítők károsak lehetnek bizonyos emberek számára.

Kálium és magnézium a testben

A kálium és magnézium ásványi anyagok és elektrolitok, amelyek segítik a sejtek, szövetek és szervek működését. A legtöbb egészséges ember elegendő mennyiségű káliumot és magnéziumot kap az ételtől, hogy megfelelő szinten tartsa a testet. Az Orvostudományi Intézet Élelmiszer- és Táplálkozási Tanácsa szerint a felnőttek számára a jelenlegi megfelelő káliumfogyasztás napi 4 700 milligramm, a magnéziumra javasolt táplálékkiegészítés naponta 310-320 mg nőknél és napi 400-420 milligramm a férfiaknál.

A kiegészítéssel kapcsolatos lehetséges indikációk

A kálium és a magnézium gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, magokban és teljes kiőrlésű gabonákban. A felszívódás, a hasmenés, a hányás, a túlzott izzadás, a túlzott nátrium bevitel és bizonyos gyógyszerek alkalmazása alacsony kálium- vagy magnéziumszintet eredményezhet. Az alacsony kálium tünetei, más néven hypokalaemia, közé tartozik az energiahiány, gyengeség, szabálytalan szívverés, izomgörcsök és gyomorzavarok. A magnéziumhiány tünetei közé tartozik az émelygés, hányás, fáradtság, zsibbadás és bizsergés. Súlyosabb esetekben a magnéziumhiány hypokalaemiát okozhat.

Magnézium és kálium egyensúly

A magnéziumhiány gyakran bekövetkezik a káliumhiány mellett olyan állapotok, mint a malabszorpció, a krónikus alkoholizmus, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek. A magnéziumhiány káliumhiányhoz vezethet, mivel a szervezet sejtjei a megfelelő mennyiségű magnézium hiányában nem képesek fenntartani a sejtek káliumszintjét. Helyénvaló a hypokalaemia korrigálása olyan kiegészítéssel, amely magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Alacsony káliumszint nem vezet magnéziumhiányhoz.

Kiegészítő lehetőségek

Az egészségügyi szakember egy hiány esetén kálium- vagy magnézium-kiegészítést vagy kálium-magnézium-sót ajánlhat. Javasolhat egy elektrolitpótlót is, amely mindkét tápanyagot túlzottan magas izzadás esetén és túlzott hő hatásának teszi ki. Mindkét tápanyag megtalálható a multivitaminban, amely a legtöbb ember számára biztonságos, bár ezek nem tartalmazhatnak adagonként legfeljebb 99 milligramm káliumot.

Ellenjavallatok a kiegészítéshez

Egyes emberek veszélyeztetik a magas káliumszintek kialakulását, egy potenciálisan súlyos állapotot, amely hiperkalémia néven ismert. Az idősebb felnőttek, a csökkent vesefunkciójú és az antibiotikumot, az ACE-gátlót, a kálium-megtakarító diuretikumot és a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedők nem használhatják a káliumpótlókat. Még az egészséges embereknél is, a 18 grammnál nagyobb dózisok egyszerre hyperkalaemiát okozhatnak. A veseelégtelenségben szenvedőknek óvatosnak kell lenniük a magnézium-kiegészítő használatával. Túl sok kiegészítő magnézium is okozhat gyomor-bélrendszeri zavart.