A 400 i.u. Az e-vitamin

Míg a 400 NE E-vitamin nagyobb, mint a felnőttek számára ajánlott táplálékkiegészítés, ez nem több, mint a vitamin elfogadható felső beviteli szintje. Az összeg általában biztonságosnak és nem valószínű, hogy súlyos mellékhatásokat okozna. Az E-vitamin-kiegészítők adagolásának biztonságosságára vonatkozó kutatások azonban folyamatban vannak. Ha többet szeretne tudni a legújabb kutatásairól és az E-vitamin adagjával kapcsolatos potenciális kockázatairól, beszéljen orvosával.

kockázatok

Bár az E-vitamin túl sok étellel történő bevitele valószínűleg nem okoz kedvezőtlen mellékhatásokat, túlságosan sok kiegészítést kaphat veszélyessé. Nem valószínű, hogy a 400 NE E-vitamin naponta történő bevétele kiegészítéssel káros mellékhatásokat okozna, de lehetséges. A túlzott mennyiségű E-vitamin megszakíthatja a véralvadást és túlzott vérzést okozhat. A túlzott bejutás megakadályozhatja a vérlemezkék összegyűjtését. Noha több kutatásra van szükség, a hemorrhagiás stroke és akár a halál nagyobb kockázata akkor is lehetséges, ha túl sok vitamint kap a kiegészítéssel hosszabb ideig.

Ajánlott táplálékkiegészítők

Általánosságban elmondható, hogy az E-vitamin bevitelt a táplálékkiegészítők segítségével a lehető legegyszerűbben adja meg. Ez biztosítja, hogy előnyös legyen azáltal, hogy elegendő vitamint kap, de csökkenti az esélyét a nemkívánatos mellékhatások megtapasztalására. Az E-vitamin ajánlott táplálékkiegészítése 15 mg minden 14 évesnél idősebb ember számára. Ez 22,4 NE-nek felel meg, ami lényegesen kevesebb, mint 400 NE dózis. Beszéljen orvosával, ha úgy gondolja, hogy az ajánlott táplálékkiegészítésnél többet vehet igénybe.

Elfogadható felső beviteli szintek

A napi 400 NE E-vitamint általában biztonságosnak tekintik, mivel nem haladja meg az elfogadható felső beviteli szintet. Az elviselhető felső beviteli szint nagyobb, mint a kellemetlen mellékhatások. A 14. és 18. életévüket betöltött tizenévesek számára az E-vitamin tolerálható felső beviteli szintje 800 mg vagy 1200 NE. A 18 évesnél idősebb felnőttek esetében az elfogadható felső beviteli szint 1000 mg vagy 1500 NE. Soha ne vegyen be többet ezeknél az összegeknél, hacsak orvos erre nem utasítja.

szempontok

A legtöbb ember nem tapasztal kedvezőtlen mellékhatást, ha kevesebb vitamint vagy ásványi anyagot kap, mint az elfogadható felső beviteli szintet. Mindazonáltal a randomizált vizsgálatok két meta-analízise felvetette aggodalmait, hogy az E-vitamin még a dózisoknál alacsonyabb dózisnál is veszélyes lehet, mint az elfogadható felső beviteli szint, az Egyesült Államok Étrend-kiegészítői Hivatala szerint. Az egyik elemzés szerint a halálozás kockázata mindössze napi 150 NE dózissal nőtt, míg a másik elemzés szerint a napi 10 IU és 5000 NE közötti dózistartomány szignifikánsan megemelte a halálozási kockázatot. Fontos megjegyezni azonban, hogy ezeknek a vizsgálatoknak résztvevői tipikusan krónikus betegségek vagy más kockázati tényezők voltak, és ugyanazok az eredmények nem fordulhatnak elő más egészséges felnőtteknél. Ezenkívül más kutatási felülvizsgálatok nem találtak bizonyítékot arra nézve, hogy az E-vitamin-kiegészítők növelnék az egészséges felnőttek halálozási kockázatát. Azok számára, akik aggasztják ezeket a potenciális kockázatokat, tévedés az óvatosság oldalán. A lehető legszorosabban ragaszkodjon az ajánlott táplálékkiegészítéshez, és ne szedje 400 NE E-vitamin napi adagját, hacsak orvos erre nem utasítja.