Szója ösztrogén és súlygyarapodás

Míg egyesek úgy vélik, hogy a szója kiváltja a növényi alapú ösztrogén tartalmából származó súlygyarapodást, nagyon keveset tudunk arról, hogy a szója ösztrogén mennyisége az emberi ösztrogén szintjén mekkora. Valójában bizonyos bizonyíték van arra, hogy a diéta szója valójában megakadályozhatja a súlygyarapodást. Ha aggasztja a szója bevitelét az étrendbe, forduljon szakemberrel a személyre szabott étrendi ajánlásokhoz.

Szója-ösztrogén

A szója-ösztrogének vagy a szója izoflavonok gyenge ösztrogénaktivitással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy kémiai szerkezete utánozza az emberi ösztrogénét, így “ösztrogénszerűnek” ismertek a szervezetben. Azonban nem világos, hogy pontosan hogyan hatnak ezek az ösztrogének a sejtjeikre, növelhetik az ösztrogén hatásait, vagy blokkolhatják az ösztrogén kapcsolatát a sejtjeivel, lényegében csökkentve az ösztrogén funkciót. A szója ösztrogének számos egészségügyi előnyhöz juttatják, beleértve a csontok egészségét, az esetleges emlőrák elleni védelmet, a menopauzás tünetek enyhítését és a szívbetegségek kockázatának csökkentését. A diétájából származó szója ösztrogének szintje nem jelent egészségügyi kockázatot, a Linus Pauling Intézet szerint. Azonban nem világos, hogy a szója-ösztrogén-kiegészítők egészségkárosodást jelentenek-e, ha el akarja venni őket, először keresse fel orvosát.

Soy Estrogen és Súlygyarapodás

A szója ösztrogén súlygyarapodás elmélete összefüggésbe hozható azzal a hiedelemmel, hogy a növényi alapú ösztrogén hatással van a pajzsmirigy hormon szintjére, ami hypothyreosishoz vezethet, súlygyarapodáshoz társuló betegségként. Az LPI szerint azonban a szója ösztrogén nagy bevitele nem növeli a hypothyreosis kockázatát. Azonban a hypothyreosisban szenvedő embereknek szükségük lehet arra, hogy megszüntessék a szójából származó élelmiszereket az étrendjükből, hogy megakadályozzák a gyógyszerekkel való kölcsönhatásokat.) Az ösztrogént zsírban tárolják, a magasabb testzsír magasabb ösztrogénszintet eredményezhet, így fenntartva az egészséges testsúlyt, amit az alacsony kalóriatartalmú Szója az étrendben, segít egyensúlyban tartani ösztrogénszintjét.

Szója és egészséges súly

A szójababok és a szója ösztrogén segíthetnek abban, hogy fenntartsák az egészséges súlyt, az epidemiológiai bizonyítékok azt mutatják, hogy a nagyobb mennyiségű szójababú emberek alacsonyabb testtömeg-indexet mutatnak be, az Európai Journal of Nutrition című 2008-as tanulmány szerint. Egy 2015-ös állatkísérlet, amely szintén megjelent az Európai Journal of Nutrition-ban, megvizsgálta a szója ösztrogénben gazdag étrend hatását patkányokon. A kutatások azt mutatták, hogy a szója csökkenti az elhízás kockázatát a patkányokban és megőrzi a sovány testtömeget. Persze, emberi tanulmányok szükségesek a korreláció meghatározásához. A szója előnyeit néhány csípésbe hozza a diétájához. Használjon szójatejet a reggeli gabonájához vagy kávéjához, adj hozzá edamame-t a salátához ebédelni, és délutáni pörkölt szójamártáson. Használja tofu a következő keverjük sütjük.

Súlygyarapodás alapjai

Bár a genetika szerepet játszik, a táplálkozás és az aktivitás szintje is segít a súly meghatározásában. Több kalória fogyasztása, mint a testeséged, súlygyarapodást okoz, nem pedig nagy szója ösztrogén. A rossz minőségű ételek – a szóda, a gyorsétel, a sütemény, a sütemények és a sült ételek – súlygyarapodáshoz vezetnek, mivel növelik a teljes kalóriabevitelt. A gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és az egészséges fehérjeforrások, mint például a szója, töltik be, és segítenek a fogyásban segítséget nyújtani abban, hogy kevesebb kalóriát fogyasszon.