Miért jelentkeznek ráncok az arcunkon?

A ráncok sok híres arcát borították. “A gravitáció mindannyiunkat felkapta” – mondta a platina szőke színésznő, Marilyn Monroe az elkövető nevető vonalakról, amelyek megjelentek az arcán, amikor belépett a 30-as évek végén. A ráncok természetes szerepet játszanak az öregedésben. De az évek során a suntánok, a mosolyok, a ragadozók, a dohányzás – és igen, még a gravitáció is szerepet játszanak az öregedő bőrben.

Idő és dagály

Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia (AAD) szerint a belső vagy természetes öregedési folyamat akkor kezdődik, amikor a 20-as években vagy. A bőre nem termel annyi kollagént, fehérjét, amely erős és rugalmasabbá teszi bőrét. Az elasztin még egy fehérje a bőrében, amely rugalmasságot biztosít – a nyújtható és visszahúzódó képesség. Az idő és az elemek időjárása után az elasztin megsérül. Valószínűleg nem fog látni ezeknek a finom változásoknak az eredményeit több éve, mondja az AAD. A génjei azonban nagymértékben meghatározzák a belső öregedési folyamatot. Nem feltétlenül láthatjuk az öregedés jeleit a 20-as vagy 30-as években.

Kollagén bontás

A kollagén a bõr nagy részét teszi ki, a Ráncok betegtájékoztatója szerint – a száraz testsúlyának mintegy 80 százaléka. Ahogy öregszik, az a sebesség, amelyen a sejtek osztódnak, csökkenti a dermist – a réteg bőrét éppen az érintett rész alatt -, hogy elhasználódjon. Az elasztin és a kollagén rostok, amelyek mindegyike együtt dolgozik, hogy támogató rendszert biztosítson a legkülső bőrréteg számára, gyengíti és feloldja, magyarázza a Cleveland klinikumot, amely lehetővé teszi az elszíneződő hornyok kialakulását. Egy másik dolog, ami együtt jár az öregedéssel, a száraz bőr, ami megakadályozza a bőr képes gyógyulni. Ez a természetes folyamat ráncokat okoz.

V. expozíció

Az öregedési folyamatot más tényezők, a legnagyobb, mint a napsütés okozhatja. A ráncok betegtájékoztatója szerint a rózsaszín, amely egészséges ragyogást kölcsönöz az arcnak, a belső öregedési folyamatban ugrás kezdődik, mind a kollagén, mind az elasztin károsodásával. Az ultraibolya fény kiváltja a metalloproteináz termelését, amely enzimet termel a bőrén, és kollagént termel. Megismételt napi expozíció esetén a károsodott kollagén megpróbálja újra és újra megjavítani magát, de diszkréten, mondja a Cleveland Klinika. Az AAD szerint, ha egy rendkívül napsütéses térségben él, akkor a 20-as években ráncokat láthatsz az arcodon.

Arckifejezések

Minden mosoly, ráncolva vagy ráncolva az idő múlásával ráncokba ütközik, és a régi figyelmeztetésnek bizonyos bizalmát adják: “Ha arccal csinálsz, akkor így fog viselkedni.” Az AAD szerint, amikor kifejeződik, az arcodon lévő izmok barázdákat alkotnak a bőr felszínén. Ha a bőre elkezdi elveszíteni a rugalmasságát, akkor nem térhet vissza a korábbi állapotába. Ezek a kifejezések akkor válnak állandó jelleggel az arcodba, nevető vonalak és ráncok formájában.

Egyéb okok

A dohányfogyasztás hozzájárul a ráncokhoz, csökkentve a kollagén mennyiségét a bőrén, mondja a Cleveland Clinic. Még az éjszakai alvás is ráncokat okozhat – ha aludsz az arcoddal a párnával szemben, akkor olyan alvási vonalakat kapsz, amelyek az expressziós vonalakhoz hasonlóan végül részévé válnak az arcodnak. Még a gravitáció is, amelyből senki sem tud menekülni, ösztönzi az öregedő bőrt. Ahogy a bőre elveszíti rugalmasságát és struktúráját, a gravitáció átveszi a felhajtást, és megdőlt.

Ha hosszú életet élsz, nagyon kevés a ráncok megelőzésére. De vannak olyan módszerek, amelyekkel megelőzheti az arc korai ráncait, a legfontosabb, hogy alaposabb napvédelmet használnak. Dörzsölje a napvédő fényvédő tényezőt, legalább 30-ra, mielőtt elindulna a szabadban. Próbálja meg elkerülni a napot 10 és 15 óra között, amikor az ultraibolya sugarak csúcsát. Dobjon egy széles karimájú kalapot, amikor kimegy. Még akkor is, ha már van némi napsütés, soha nem késő, hogy megakadályozzák a további fotózás lehetőségét, mondja az AAD.

A ráncok megelőzése