A tejtörmelék előnyei

A 2000 évvel ezelőtti történelemmel a tejcsíra számos gyógyászati ​​alkalmazással rendelkezik. Ezt a növényi gyógyszert mindent alkalmaztak a krónikus gyulladásos betegségek és a májcirrózis, a depresszió és a cukorbetegség között. Bár nincs egyértelmű bizonyíték arra nézve, hogy a tejelő csonttörő hatásos, leggyakrabban a máj állapotának kezelésére és a májat mérgező gyógyszerek hatásainak védelmére használják.

A májbetegség kezelése

A Maryland Egyetem Orvostudományi Centruma megjegyzi, hogy a tejcsalét gyakran alkoholos hepatitis és májcirrhosis kezelésére alkalmazzák. Bár az adatok egy része ellentmondásos, bizonyíték van arra, hogy a tejcsalán javítja a májfunkciót és a túlélési arányt a májbetegségben szenvedőknél. A New York-i Egyetem Langone Orvosi Központja szerint a tejcsíra kétféle módon mûködhet a máj védelme érdekében: a májkötõ toxinok eltávolításával, amely gyorsabb gyógyulást tesz lehetõvé, és a májsejtek membránjainak stabilizálásával, antioxidáns képességével.

Védelem a rák és a máj-mérgező gyógyszerek ellen

A NYU Langone Medical Center megjegyzi, hogy sok gyógyszer okozhat károsodást vagy gyulladást a májban. Májkárosító hatása miatt a tejcsíra különösen hasznos az ilyen recepteket viselő személyek számára. A májvédő hatások mellett a tejcsalét hatóanyaga, melyet a silymarin néven ismert, rákellenes hatást fejthet ki. A Maryland Egyetem Orvosi Központja megjegyzi, hogy a silymarin és más aktív vegyületek a tejcsonttörmelékben gátolják a rákos sejtek szétválasztását és elősegítik a korai rákos sejtek halálozását.

Immunrendszer-javítás

Egy 2002-es számában megjelent tanulmány, az “Orvosi Tudománymonitor” tanulmányozta a tejcsúcs immunerősítő hatásait. A kutatók pozitív korrelációt találták a megnövekedett tejdaganatok és a fokozott immunválasz között. A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a tejcsíra immunstimuláló hatásai hasznosak lehetnek a szervezet fertőző betegségekre adott válaszának fokozására. A tanulmány szerzői megemlítik a tejelő csontvelő képességét a tumorsejtek növekedésének gátlására, egy másik hatás, amely az immunrendszer jobb működéséhez kapcsolódik.

Hivatalosan jóváhagyott felhasználások

A MedlinePlus megjegyzi, hogy a tejcsordnak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, ami számos alkalmazáshoz hasznos lehet. A MedlinePlus szerint azonban a tejcsíra potenciális felhasználásai közül a leghatékonyabb a szezonális allergiák és a gyomorégés kezelésében. Ezekben az alkalmazásoknál “esetleg hatásosnak” minősítették a besorolást, míg az összes többi felhasználás “elégtelen bizonyítéknak” minősül a nem meggyőző kutatások miatt. A tejkamrás biztonsági valószínűsége “valószínűleg biztonságos.