A tejsavó és a kazein közötti súlyvesztés

A tejsavó és a kazein tej alapú fehérjék, amelyek természetesen együtt találhatók a tejben. Amikor elkülönítve és táplálékkiegészítőként értékesítik, mindegyiknek előnyei vannak a testsúlycsökkenés szempontjából, és egyik sem rendelkezik egyértelmű felső kézzel. Ha fontolóra veszi a fehérje használatát, gondosan tanulmányozza a kiegészítő címkéket, hogy megkapja a választott márka táplálkozási adatait, és kérje orvosa jóváhagyását, mielőtt bármilyen nagy változást hozna az étrendben.

A tejsavó fehérjék, mint a tejsavó és a kazein, képesek megőrizni a sovány izomtömeget és javítani az anyagcsere egészségét a fogyás során, a 2013-ban közzétett, a Nutrition & Metabolism című folyóiratban megjelent kutatás szerint. Azonban más forrásokból származó fehérjetartalmakkal összehasonlítva a tejfehérjék kimutatták, hogy a csökkentett kalóriatartalmú étrend részeként fokozzák a testzsír-veszteséget és a teljes fogyást.

Az American Journal of Clinical Nutrition című, 2011-ben publikált tanulmányban a résztvevők, akik a savót fogyasztották, nagyobb zsír-oxidációt és termogenezist tapasztalt, mint azok, akik kazeint vettek. A zsíros oxidáció a test zsírsavmolekulák kisebb energiatermelő komponensekké történő lebontására irányul, és az étrendi termogenezis arra utal, hogy a szervezet energiafogyasztása az ételeinek metaboiizálásából származik. A tejsavó egy “gyors hatású” fehérje, ezért a teste elnyeli és gyorsabban emészt, mint a kazein, és ezáltal rövid időn belül jobban megnyugtatja. Azonban ez azt is jelenti, hogy a tejsavó nem tarthat téged mindaddig, amíg a kazein képes.

“Lassú hatású” fehérjeként a kazein hosszú távon jobban megnyerő, mint a tejsavó, ami segítheti az éhínség és a vágyakozás szabályozását. Emiatt a regisztrált dietetikus, Nanci S. Guest azt javasolja tejsavónak a testsúlycsökkentés érdekében. Az Arquivos Brasileiros de Endocrinologia és Metabologia című folyóiratban 2010-ben közzétett tanulmány szerint a normál súlyú alanyok, akik étrendjüket kazeinnel egészítették ki anélkül, hogy csökkentenék a kalóriát, kevesebbet fogyasztottak, mint a tejsavót kiegészítve. A tanulmány azonban mindössze hét nap alatt rövid idő alatt zajlott le.

Számos független kutatási áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy sem a tejsavó, sem a kazein nem mutat egyértelmű előnyt a másikkal szemben a fogyás és a súly fenntartása tekintetében. Egyes fehérje-kiegészítők kombinálják a kettőt. A regisztrált dietetikus Dr. Jeff S. Volek szerint, mivel a kazein lassan emésztődik és a tejsavó gyorsan emészthető, jobb lehet kombinálni mindkettőt, nem csak egyet, különösen, ha a testsúlycsökkentő terv rendszeres testmozgást jelent. A “Nutrition & Metabolism” kutatási jelentés azt is jelenti, hogy a tejsavó és a kazein fehérjékből származó sovány tej a kalória fogyasztás hatékonyabb csökkentéséhez járul hozzá, mint bármelyik fehérje önmagában.

Tejfehérje alapjai

Tejsavó Előnye és hátránya

Kazein Előnye és hátránya

Jobb együtt