A feldolgozott élelmiszerek egészségre gyakorolt ​​hatását

Bár nem minden élelmiszer, amely egy csomagból származik, egészségtelen, az étkezés, amely tele van erősen feldolgozott viteldíjjal, számos egészségügyi problémához kapcsolódik. Különösen fontos a címkék feldolgozása a feldolgozott élelmiszereken, mivel sokan hiányoznak a fontos tápanyagok vagy néhány kellemetlen hozzáadott összetevő. Bizonyos esetekben azonban a könnyedén feldolgozott élelmiszerek előnyben részesülhetnek a friss társaikkal szemben.

A feldolgozás akkor történik meg, amikor megváltoztatja az étel eredeti formáját. Ez magában foglalja a főzést, fagyasztást, aprítást, megerősítést és erjedést. A könnyedén feldolgozott élelmiszerek, mint például a fagyasztott, elszegényített zöldségek nem jelentenek egészségügyi aggályokat – sőt, a fagyasztott termékek megőrzik a tápanyag tartalmának egy részét. Ez azt jelenti, hogy a zsíros, sós és cukorral teli erőteljesen feldolgozott élelmiszerek – mint például a húsok, a sajtos kekszek és a fagyasztott pizza – egészségi problémákat okozhatnak rendszeresen fogyasztva. Ezen túlmenően a feldolgozási technikák, mint a konzerválás, dehidratálás és főzés, az élelmiszerek elveszthetik C-vitamin, B-vitaminok és egyéb fontos tápanyagok.

A finomított gabonafeldolgozás során az élelmiszergyártók eltávolítják a gabona korpa és csíráját, így csak a keményítő endosperma marad. Az eltávolított részek nagy mennyiségben vannak szálban, míg az endosperm nem. Mivel az emésztés során keletkező rostanyagok, a fehér kenyérből, fehér rizstől és fehér tésztából finomított szemcsékben gazdag diéta székrekedéshez vezethet. Ezenkívül az alacsony rosttartalmú diéta összekapcsolható a divertikulózissal, amely olyan állapot, amelyben kis vastagbél alakul ki a vastagbélben. Bizonyos esetekben ezek a zacskók fertőzöttek és gyulladtak, orvosi ellátást igényelnek. Az egészséges emésztéshez válasszon teljes kiőrlésű kenyeret, barna rizst és zabpehelyet finomított szemek helyett.

A legtöbb amerikai fogyaszt többet nátriumot, mint amennyire szükségük van, főként feldolgozott és éttermi készítményekből. A magas nátrium diéták magas vérnyomáshoz kapcsolódnak, esetleg növelve a szívbetegség és a stroke kockázatát. A legtöbb embernek napi 2300 mg nátriumot kell kapnia, és a szív- és érrendszeri betegségekkel járóknak naponta legfeljebb 1500 mg nátriumot kell kapniuk. A nátrium bevitelének megfékezése érdekében nézze meg az “alacsony nátrium” kifejezést a feldolgozott élelmiszerek kiválasztásakor.

A kutatások azt mutatják, hogy a feldolgozott húsokban, finom szemekben és cukorral édesített élelmiszerekben gazdag étrend nagyobb valószínűséggel elhízáshoz vezet, mint a teljes gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek alapú étrend, a Harvard School of Public Health szerint. Az elhízás növeli a szívroham, a stroke, az ízületi gyulladás, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos típusú rák kockázatát. Ezért a kifinomult és erősen feldolgozott élelmiszerek elkerülése segíthet az egészséges testtartás fenntartásában, és esetleg csökkentheti a krónikus betegség kockázatát.

A feldolgozás magyarázata

Emésztési zavarok

Nátrium túlterhelés

Súlyos aggodalmak