Vitaminok a bőr regenerálódásához

A bőre képes a 27 napos regenerálásra, a Cleveland Klinika szerint. A legtöbb esetben a megfelelő tisztítás, valamint a kiegyensúlyozott étrend és sok víz segít a bőr természetes megfiatalításában. De ha a bőre szüksége van extra TLC-re – például ha trauma következett be, mint égési seb vagy seb, vagy amikor napsütésben szenvedett – bizonyos vitaminok elősegíthetik a regenerálódást. Beszélje meg kezelőorvosával a vitaminok használatát bizonyos bőrbetegségek esetén.

C vitamin

Az antioxidáns, a C-vitamin fontos szerepet játszik a kollagén termelésében, amely segít megújítani a bőrét. Ez a tápanyag védelmet nyújt az ultraibolya károsodástól a naptól, és csökkenti az öregedés által okozott ráncokat. Emellett a C-vitamin hiánya gyenge sebgyógyulást vagy száraz, pikkelyes bőrt eredményezhet. A nőknek napi 75 milligrammot kell kapniuk, míg a férfiaknak legalább 90 milligrammra van szükségük. A C-vitamin jó forrásai a citrusfélék, a kiwi, a szamóca, a mangó, a brokkoli, a paradicsom, az édesburgonya és a téli squash.

E-vitamin

Az E-vitamin a bőrében a legelterjedtebb antioxidáns, különösen a külső réteg, amelyet az epidermisznek neveznek. Ez a tápanyag szerepet játszik abban, hogy megóvja a bőrét az UV károsodástól, ami csökkentheti az E-vitamin mennyiségét a bőrön, jelentette be a Linus Pauling Intézet, de az étrendi kiegészítés kutatását összekeverték. Azonban a “The Journal of Investigative Dermatology” című tanulmány 2005-ben azt állapította meg, hogy mind a C-vitaminnal, mind az E-vitaminnal való kiegészítés három hónapig védett a leégés által okozott DNS-károsodástól. A felnőtteknek legalább 15 milligramm E-vitamint kell naponta megtalálni az olyan élelmiszerekben, mint a diófélék, a magok, a növényi olajok és a leveles zöldek.

A-vitamin

Egy másik antioxidáns, az A-vitamin segít az egészséges bőrsejtek kialakulásában. Az A-vitamin kiegészítés elősegíti a megfelelő sebgyógyulást és egészséges hegszövet kialakulását. Az A-vitamin-kiegészítőket számos bőrproblémára alkalmazzák, beleértve a pattanásokat, égési sérüléseket és UV-károsodásokat. Az Országos Egészségügyi Intézet azonban megjegyzi, hogy az ilyen körülmények között való felhasználásának tudományos bizonyítékai még mindig hiányoznak. A nőknek naponta legalább 700 mikrogramm A-vitaminra van szükségük, míg a férfiak 900 mikrogrammot igényelnek. Az A-vitamin állatforrásai közé tartozik a tojás, a hús, a tej, a máj és a halolaj. A világos narancssárga és sárga gyümölcsök és zöldségek, valamint a sötét leveles zöldségek a legjobb növényi források.

B Vitaminok

A vitaminok B-komplex családjának több tagja fontos szerepet játszik a nyomásfekélyek gyógyulásában, állítja Rosalyn Tarrant, az ír ápolók és szülésznők honlapján levő vezető klinikai nutritionist. A Tarrant különösen a tiamint, a riboflavint, a pantoténsavat és a piridoxint említi a sebgyógyító tulajdonságaik között a kórházi betegek körében, akiknél a bőrérzékenység nagy. Naponta legalább 1,1-1,3 milligramm tiamin, 1,1-1,3 milligram riboflavin, 5 milligram pantoténsav és 1,3 milligramm piridoxin szükséges. A különböző növényi és állati élelmiszerek B-vitaminokat kínálnak, így a kiegyensúlyozott táplálkozás után valószínűleg fedezik a napi szükségleteit.