Milyen típusú ételek nem tartalmaznak élesztőt?

Meglepődhet, ha megtudja, hogy számos élelmiszer tartalmaz élesztőt. Ha allergiás az élesztőre, fontos tudni, hogy mely élelmiszerek nem tartalmaznak élesztőt. Néhány ember élesztőmentes diétát próbál meg kipróbálni egy élesztőfertőzésben, de a zsűri elbírálja, hogy ez a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint hatékony-e.

Hús, baromfi és csirke

Általában a fehérjeforrások, mint a hús, a hal és a baromfi, nem tartalmaznak élesztőt. A feldolgozott vagy rántott húsok elkerülése érdekében azonban, mivel az ilyen termékek előállításához felhasznált töltőanyagok vagy élesztő tartalmazhatnak élesztőt. Ha élesztőmentes diétát használsz, akkor finomabb megenni a mogyorót és a hüvelyeket.

Gabona és keményítő

Sok sült termék, például a kenyér, perecek, kekszek, pizzakréta és bagel, tartalmaz élesztőt, hogy segítsen nekik felemelkedni. A sütőben lévő élesztő elkerülése érdekében válasszon olyan kovásztalan termékeket, amelyek nem tartalmaznak élesztőt. Ellenőrizze az összetevők listáját, hogy sütőporral vagy szódabikonnal készült édesség helyett süteményeket találjon – vagy egyszerűen csak elkerülje a süteményeket. Sima egész magok, mint például a barna rizs, a quinoa, a pattogatott kukorica és a hengerelt zab, valószínűleg nem tartalmaznak élesztőt, ezért előkészítsék ezeket, mint kenyér vagy tekercsek helyett.

Gyümölcsök és zöldségek

A friss zöldségek nem tartalmaznak élesztőt, de erjesztett vagy pácolt zöldségeket gyakran készítenek az élesztővel kombinált lactobacillus alkalmazásával. Ezek az ételek közé tartoznak a savanyú káposzta, a savanyúságok, a kim chi, a miso és a tempeh. Általában a gyümölcsök nem tartalmaznak élesztőt, amíg frissek, és nem kezdik elrontani. Egyes gyümölcsök, mint például a bogyók, a citrusfélék és a szőlő, valószínűleg élesztővel vagy penészgomba szennyezettek, jegyzi meg a “International Journal of Food Microbiology” című tanulmányt.

Tejtermékek

A tej nem tartalmaz élesztőt, de más tejtermékeket is fermentálnak, ami azt jelenti, hogy tartalmazhatnak élesztőt. Ha megpróbálja elkerülni az élesztőt, ne eszik joghurtot, kefírt, írót vagy sajtot. A vaj, a krém és a fagylalt azonban valószínűleg nem tartalmaz élesztőt.

Egyéb élelmiszerek

A szójaszósz és az ecet bármi tartalmazzon élesztő nyomokat, ami azt jelenti, hogy kerülje az olyan fűszereket, mint a majonéz, a liszt, az olívabogyó, a mustár és a grillező mártás. Számos alkoholtartalmú ital tartalmaz élesztőt, beleértve a bort és a sört. Használhat citromlét, fűszernövényeket és fűszereket, mint alternatív ízesítő anyagokat az ételekhez.