Mi okozza a mozgás tartományának csökkenését és a váll súlyos fájdalmát?

A vállízület nagy mozgástérben mozoghat, hajlítással, kiterjesztéssel, elrablással, addukcióval és forgatással. Ha elveszíted ezt a mozgástartományt, a napi tevékenység különösen nehéz lehet. Ha fájdalmat és mozgásvesztést okoz, az élet sokkal nehezebb lehet. A vállat érintő számos feltétel fájdalomhoz és csökkent mozgási tartományhoz vezethet.

A vállízület a csuklópántjától, a vállszíjától és a felkarból áll. A vállát úgy mozgatja, hogy a felső kar csontját felfelé forgatja egy kapszulán. A kapszula körül egy olyan inak csoportja, amely megfelel a rotátor mandzsetta kialakításának. Amikor egy forgó mandzsetta szakadt meg, akkor azt jelenti, hogy az egyik inak egy teljes vagy részleges szakadást okoz. Ez akkor kezdődik, amikor az ín romlik, vagy egyszerre megtörténhet, például amikor sportos sérülést szenved. A forgó mandzsetta szakadásának tünetei a vállban jelentkező fájdalom és gyengeség, valamint a kar felvételének vagy elforgatásának csökkentése.

A forgó mandzsetta közé tartoznak a bursa – vagy a kis zsákok -, amelyeknek célja az ízület kenése. Egy ütközés esetén a kulcscsont vége szűkíti a tér és a felkar közötti helyet. Ez a rotátor mandzsettájához és a bursahoz kötődhet. Ez mind a fájdalmat, mind a mozgástartomány csökkenését eredményezi, különösen a kar felemelésekor. Egyéb tünetek lehetnek duzzanat és helyi gyengédség.

A fagyott váll általában egy rögzített vállízület eredménye, hosszabb ideig. Ez akkor fordul elő, amikor az inak, szalagok és a váll másik kötőszövete keményedik és sűrűsödik. Ezáltal nem tudja mozgatni a vállát, és nagyon fájdalmas lehet. A fagyott váll fájdalomtól kezdve csökkenti a váll mozgását, idővel ez romlik és fagyott vállakká válik.

A kezelés időtartama minden egyes vállállapot esetében hasonló. A fájdalmat olyan gyógyszerekkel kezelik, mint az ibuprofen vagy erősebb vényköteles fájdalomcsillapítók. A sérülés súlyosságától függően előfordulhat, hogy nincs szükség műtétre. A műtét után vagy a fizikai terápia helyett a következő lépés. A fizikoterapeutával való munkavégzés növeli a mozgás tartományát és erősíti a kötést. Ez közös manipulációval és speciális gyakorlatokkal történik.

Rotator Cuff Tear

Összeütközés

Fagyott váll

Kezelés