B12-vitamin a nyirokcsomó egészségére

A nyirokcsomók, amelyek elsősorban a nyak mindkét oldalán helyezkednek el, az állata alatt, a hónaljban és az ágyékban, általában nem észrevehetők. Ha a tiéd dagadt, jelezheti, hogy egy múló fertőzés vagy súlyos krónikus betegség jelentkezik. A nyirokrendszeri rendellenességekhez társuló tápanyagok közé tartozik a B-12, egy olyan vitamin, amelyet a korlátozott táplálkozással és / vagy az idősebb felnőttekkel nem rendelkező emberek képesek megfelelően felhasználni vagy fogyasztani. A rendellenes B-12 szintek hozzájárulhatnak a mögöttes egészségügyi problémához, vagy maszkolhatják a nyirokcsomó-tüneteket.

Fertőző okok

A Strep-torok és fül- vagy fogfertőzések gyulladást okoznak a nyirokcsomókban, akárcsak a kanyaró, a mononukleózis és az emberi immunhiányos vírus, vagy a HIV. Ha nyirokcsomói dagadtak és fájdalmasak, a fertőzés tüneteket okozhat. Ha a vérvizsgálat a B-12-vitamin alacsony testszintjét tárja fel, akkor is lehetnek vészes vérszegénység, súlyos B-12-vitamin hiánya, amelyet nem elégséges gyomorsav és belső tényező okoz, az idősebb felnőtteknél és a fertőzötteknél gyakran észlelt hatások HIV.

Immunrendszeri problémák

A limfóma és a limfocita leukémia olyan rákos formák, amelyek befolyásolhatják a nyirokcsomóit és a B-12 szintjét. Ha a nyirokcsomói észrevehetően duzzadnak, de nem okoznak fájdalmat, a tünet rákot jelezhet. Ezeknek a betegségeknek további fizikai tünetei közé tartozhat a kimerültség, a gyengeség és a testsúlycsökkenés – a vészes vérszegénységgel együtt járó tünetek. A rák együtt létezhet a nem kapcsolódó anémia mellett, és a rákos nyirokcsomó-tünetek egybeeshetnek a kapcsolódó vérszegénységgel, például a B-12 hiányossággal, amely kicsapja a leukémiát.

Fizikai vizsga

A duzzadt nyirokcsomók, a fáradtság, a testsúlycsökkenés és egyéb tünetek forrását meghatározni, forduljon orvosához. A fizikai vizsga értékelni fogja a nyirokcsomó duzzanat méretét és a fájdalom jelenlétét vagy hiányát. A nem fájdalmas mirigyei csontvelővizsgálatot késztethetnek a lehetséges rákra. A vizuális ellenőrzés, amely megerősíti a rendellenes bőr és a köröm színét, valószínűleg valószínűleg a B-12 hiányosságát jelzi. Meg lehet rendelni egy teljes vérvételt vagy célzott B-12 vérvizsgálatot.

Tesztelés

Nehéz lehet megkülönböztetni a rákot a vitaminhiányos anémiától. A 2004-es Southern Medical Journal-ban végzett vizsgálat szerint a B-12-hiány a csontvelőben olyan változásokat idéz elő, amelyek hasonlóak az akut limfocitikus leukémiában észleltekhez. Ez megzavarhatja az előzetes diagnózist. Egyszerűen az extra vitamin B-12 bevitele étrenden vagy kiegészítőkön keresztül nem gyógyítja meg a nyirokcsomó-tüneteket vagy az alapvető problémákat. Csak az Ön egészségügyi szakembere által végzett teljes körű vizsgálat tudja meghatározni, hogy van-e dagadt nyirokcsomó olyan nem vírusos okból, amely egyszerre fordul elő.