Milyen vitaminok vagy ásványi anyagok vannak articsókában?

Függetlenül attól, hogy kulináris örömet vagy megfélemlítést tapasztal, amikor egy friss articsóka céges, szorosan lezárt levelét látja, valószínűleg attól függ, hogy ha megeszed. Bár a thistlelike rügy kissé keménynek tűnik, régóta a zöldségek zöldségének tekintik – ehető részei összetett ízűek és bársonyosak. Az articsóka egy alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú, antioxidáns gazdag forrás több fontos vitamin és ásványi anyag.

Teljes a foláttal

Az articsókák étkezésének egyik módja a folsav mennyiségének növelése a táplálkozásban. Ez a B-vitamin nemcsak a sejtek szaporodásához szükséges, hanem a B-6 és a B-12 vitaminokkal együtt szintén segít megvédeni a szívbetegségeket a szervezet homociszteinszintjének szabályozásával. A közepes méretű gömb articsóka a folsav napi értékének csaknem 30% -át adja, egy csésze articsóka szív adja közelebb az ajánlott napi érték 40% -ához.

C vitamin

Az articsóka kiváló C-vitamin forrása, feltéve, hogy a tradícióval szemben van, és nyersen eszik. Hatékony antioxidánsként játszott szerepe mellett a C-vitamin egészséges bőrre, jó látásra, sebgyógyulásra és vasfelszívódásra is képes. A közepes méretű nyers glóbusz articsóka – frissen kivett ízei a legjobbak – a C-vitamin napi értékének 25 százalékát adja. A főzött articsókák közel 40 százalékkal alacsonyabbak a C-vitaminban, mert a vízben oldódó tápanyag hőérzékeny.

K-vitamin

Az articsóka gazdag K-vitaminnal van gazdagítva, amit néha “koagulációs vitaminnak” neveznek, mert a vér nem képes alvás nélkül élni. Fontos szerepet játszik a csontképződésben és a karbantartásban is. Egy átlag méretű földi articsóka – nyersen vagy főzve – a K-vitamin napi értékének csaknem 20 százalékát biztosítja; egy csésze articsóka szív az ajánlott napi értéknek csaknem 30 százalékát adja.

Magnéziumellátás

A magnézium fontos ásványi anyag, így a szervezetnek viszonylag nagy mennyiségben kell működnie. Ez az összes fontos tápanyag létfontosságú a csont, az izom, az ideg és a szív egészségéhez. Segít a szénhidrátok, a fehérje és a zsír energia átalakításában is. A magnézium napi értéke alig 20 százalék alatt lesz az 1 csészényből készült articsóka-szívből vagy egy átlagos méretű, nyers földdarab articsókából. A főzött articsókák körülbelül 30 százalékkal alacsonyabbak a magnéziumban, mint a nyers fajta.

Egyéb tápanyagok

Az articsóka az Ön étrendjében növeli a kálium és a vas fogyasztását is. Egy átlag méretű nyers gömb articsóka vagy egy csésze a gyengéd szívek mindegyike mintegy 14 százalékát adja a napi káliumértéknek. A nyers zöldség közel 10 százaléka a napi értéket a vas számára, míg a főtt fajtának ez a fele kb. Az articsóka értéke azonban meghaladja a vitamin- és ásványianyag-tartalmát, ugyanakkor kiváló antioxidáns és étkezési rostforrás is. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint egy átlagos méretű főtt articsóka több antioxidánst tartalmaz, mint egy csésze áfonyát, míg egy csésze articsóka szív a szálak napi értékének közel 60 százalékát adja.