A tejsavó táplálkozási előnyei

A tejsavó sajtkészítés során a sajtolt tejszínt átlátszó, sárgás-zöld folyadék. Azt is nevezik lactoserum és megtalálható a joghurt, egy másik formája a megfogyott tej. A folyékony savó enyhén tartós, de kellemes ízű. Kemény sajtok, például a cheddar és a svájci sajt előállítása során savanyú sűrű savó keletkezik, míg a sűrű sajtkészítés során, például a túróban, savas savót kapnak. A tejsavót táplálékkiegészítőként használják, mivel előnyei vannak a sporttáplálkozás, a testsúlycsökkentés, az immunitás és a csontok egészségének javítása és az általános wellness területén.

A folyékony savó 93,9 százalék vízből, 4,7 százalék szénhidrátból, 0,3 százalék zsírokból és 0,9 százalék fehérjékből áll. Ezenkívül 26 kalóriát tartalmaz 100 g-onként. A tejsavó alacsony a zsírokban és a fehérjében, és magas a cukor. Bár a fehérje mennyisége alacsony, a fehérjék magas biológiai értéket képviselnek. A folyékony savó szintén jó káliumforrás, és a tejben megtalálható értékes vitaminokat tartalmazza.

A tejsavó fő összetevője a tejcukor vagy a tejcukor, és ennek köszönhető számos alapvető tulajdonsága. Eltekintve attól, hogy jó energiaforrássá válik, a bélben lévő tejsavvá átalakuló laktóz segít a bélflóra szabályozásában elősegíteni a jó baktériumok növekedését és gátolni a bomlékony baktériumok kifejlődését, amelyek mérgezést és fellazulást okoznak. A friss tejsavóban található tejsav L + tejsav helyett a D-tejsav, amelyet a szervezet könnyen metabolizál.

A tejsavó elhanyagolható zsírt tartalmaz, ami gyakorlatilag zsírmentes, így ideális ital a súlycsökkentő diéta számára.

A tejsavófehérjék könnyen emészthető fehérjék, amelyek nagy koncentrációjú aminosavakkal rendelkeznek, amelyek elősegítik az izom növekedését és fejlődését. A “Funkcionális Tejtermékek” című könyv azt javasolja, hogy a tejsavófehérjék az immunológiai funkciók optimalizálására használhatók idős, kritikusan beteg vagy immuno-kompromittált egyénekben olyan rendellenességek kezelésére, mint az ízületi gyulladás, a gyulladásos bélbetegség, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór. Szuper élelmiszer a rákos betegek számára, mivel ez segíthet a rákos cachexia-katabolikus pazarlásban és a testsúlycsökkenésben a szövetek felhalmozódásának elősegítésében, valamint javíthatja a kemoterápiára és a sugárzásra adott reakciókat. Az orvosok sikeresen alkalmazzák a tejsavóprotein terápiás alkalmazását HIV, hepatitis B, szív- és érrendszeri betegségek és osteoporosis kezelésében.

Táplálkozási összetétel

Szénhidrát

lipidek

Fehérje