Stretching gyakorlatok lumbális lemez dudor

Az ágyékcsigolya öt gerincvelőből és gélszerű lemezpárnából áll, amelyek alátámasztják az alsó hátat. Ezek a lemezek valamivel nagyobbak, mint a gerinc felső része – a nyaki és a mellkasi régiók -, mert erős emelkedéssel, hajlítással és csavarással kell rendelkezniük a deréknál. Míg a lemezek nagyon erősek és rugalmasak, a belső gélszerű lemezanyag néha a lemezre támaszkodik, és duzzanatot hoz létre. Ez a megnagyobbodás izgathatja a közeli gerinc idegeit, és végül előreléphet a herniális lemezen, ahol a lemezes anyag kiürül.

A deréktáji dübörgés az ismétlődő mozgásokból eredhet, amelyek hatással vannak az alsó hátra – például ha egy személy nehéz tárgyakat emel életre. De a merevlemez egy kisebb incidens, például tüsszögés eredménye is lehet. Ha diagnosztizálták az ágyéki merevlemez duzzanatát, lehetséges és valószínű, hogy a megfelelő helyre és fizikoterápiás gyakorlatokkal meg tudja gyógyítani a lemezt. Ezek a gyakorlatok segítik a lemezanyag visszahelyezését, lehetővé téve a gyógyulás és a normális visszatérés. Ezeket a gyakorlatokat általában a nap folyamán 10-15 perces időközönként hajtják végre, hogy a lemezt visszahelyezzék a helyére.

A McKenzie módszer egy gyakorlati rendszer, melynek célja egy ágyéki dübörgés gyógyítása egy sor feszítési gyakorlaton keresztül, amelyek hangsúlyozzák a helyes testtartást a gerinc stabilizálására, és a fizikai terapeuta ajánlhatja. Az egyik példa a fal szegény. Álljon a bal oldalával a fal felé, kb. 1-1,5 méterre. Ha a lábad a helyén van, helyezze a testét oldalra, pihentesse a bal karját a falhoz. A testnek ferde helyzetben kell lennie, a torzóval támogatva. Tartsa ezt a pozíciót 10-15 másodpercig, és még nagyobb mértékben járja el a lábát a falról, ha mélyíteni kívánja a nyújtást. Nyomja a falhoz, hogy visszatérjen kiindulási helyzetéhez, majd ismételje meg háromszor.

Mivel az előretörés hajlamos a merevlemezhez, a hátrafelé hajló szakaszok terápiás hatással lehetnek a lemez gyógyítására. A hatékony nyújtási gyakorlatok magukban foglalják a hasát a kezeire a vállán. Nyomja le a padlót, hogy kissé felemelje a testét, és érzetet érez a hát alsó részén. Tartsa ezt a pozíciót 10-15 másodpercig, majd engedje el. Ön is végezhet hátra kanyarok egész nap állandó. Helyezze a kezét a csípőre, és kissé hajoljon vissza, hogy tapintást nyerjen a hát alsó részén.

Bár az ágyéki nyújtási gyakorlatok hatékonyak lehetnek a merevlemez kezelésében, a gyenge testtartással végzett gyakorlatok ellenkező hatást gyakorolhatnak. Beszéljen kezelőorvosával vagy fizikai terapeutaival a gyakorlatok megkezdése előtt annak érdekében, hogy az ágyéki gerinc elég erős legyen a nyújtáshoz. Ezután mutassa be a gyakorlatokat, amelyek biztosítják a megfelelő formát és pozícionálást.

Okai és hatásai

McKenzie módszer

Hátsó hajlatok

szempontok