Mik a friss bazsalikom levelek egészségügyi előnyei?

A gazdag zöld színnel és finom aromás ízzel friss bazsalikom azonnali érdeklődést mutat az egészséges receptek széles választékához. Szinte kalóriatartalmú – a csontozott bazsalikom negyedkettős adagja csak két kalóriát tartalmaz – és alacsony a nátriumtartalom. A friss bazsalikom ízét az ételek megkönnyítik a zsíros vagy sós fűszerek kihagyása. A bazsalikom levelek tartalmaznak néhány alapvető vitamint is, így a főzésüket is magukba foglalva egészségüket szolgálják.

A friss bazsalikom hagyományok nagy mennyiségű A-vitamint szolgálnak fel. Egy negyed csésze apróra vágott bazsalikomban 559 nemzetközi egység A-vitamint tartalmaz. Ez biztosítja a nők napi bevitelének 24% -át, a férfiaknál pedig 19% -ot, az Orvostudományi Intézet ajánlása szerint. Az A-vitamin fő szerepe a szervezetben támogatja a sejtek differenciálódását vagy érését. Ez szabályozza a génaktivitást, és olyan géneket fordít, amelyeknek az új sejteknek hozzá kell járulniuk a funkcionális szövethez. A friss bazsalikomlevél fogyasztása az A-vitamin forrásaként szintén előnyös a látásnak, mivel az alacsony A-vitamin szintje veszélyezteti az éjszakai látás képességét.

A bazsalikom levelek fogyasztása szintén növeli a K-vitamin bevitelt. A K-vitamin a szervezetben aktiválja az egészséges szövetek növekedéséhez szükséges fehérjéket – beleértve a porcokat, a csontokat, a gyomrot és a tüdőszövetet. Fontos szerepet játszik abban is, hogy segítsen a szervezetnek vérrögképződést okozni, és megakadályozza a rendellenes véraláfutást, a belső vérzést és a vérveszteséget. A friss bazsalikom minden adagja 44 mikrogramm K-vitamint tartalmaz – a napi bevitel nagyjából egyharmada a férfiaknak és a nők napi bevitelének fele.

Használj friss bazsalikomot a főzésedben, és növelni fogod a lutein és a zeaxantin bevételét, két hasznos tápanyagot. A szeme luteint és zeaxantint is tartalmaz. A tápanyagokra támaszkodnak a fény szűrésére, és megakadályozzák a káros fénykibocsátás által okozott szemkárosodást. Az étrendnek legalább 6 milligramm luteint és zeaxantint kell tartalmaznia, tanácsolja az American Optometric Association-nak. Ezen a szinten csökkenti a korral összefüggő makula degeneráció kockázatát. Egy negyed csésze friss bazsalikom 0,6 milligrammot vagy 10 százalék 6 milligramos célját tartalmazza.

Adjunk apróra vágott friss bazsalikomos leveleket kedvenc zöldes zöldes salátainkhoz, vagy egyesítsük a pirított pirospaprikával, a kalamata olívabogyóval és az olívaolajjal egy dekadensabb ételhez. Megszórjuk az apróra vágott friss bazsalikomot a teljes búzából készült tészta és a paradicsommártással, vagy a tésztát apróra vágott bazsalikomra, parmezánra, spenótra, ruculára és olívaolajra keverjük. Top friss szeletelt paradicsom aprított basilival és balzsamecettel, egy tápláló, de egyszerű táplálékkal. Készítsünk el minden természetes ízesített vizet a szeletelt uborka és a zúzott bazsalikom vízben való tartósításával, vagy adjunk hozzá néhány levelét a bazsalikomhoz a gyümölcs vagy zöldséglé keverék elkészítésekor.

A-vitamin

K-vitamin

Lutein és Zeaxantin

Tálalási tippek